Yapı kayıt mağdurları için kanun teklifi meclise geldi: İmar affı mı çıkıyor?

Yapı kayıt mağdurları için kanun teklifi meclise geldi: İmar affı mı çıkıyor?
İmar barışı için yeni bir kanun teklifi meclise geldi. Afetlere dayanıklı yapılara yapı kayıt belgesi verilmesi talep ediliyor.

Yeni imar yasası mecliste: Yapı Kayıt düzenlemesi istendi.

TBMM'ye bugün bir kanun teklifi geldi. Gelen kanun teklifine baktığımızda vatandaşların tapulu arsa ve tarlası üzerine yaptığı ruhsatsız yapıların, eğer depreme dayanıklı ise, afetlere karşı dayanıklı ise yapı kayıt belgesi verilmesi, bu yerlere imar affı çıkarılması istendi.

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar tarafından TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna Teklifine baktığımızda özetinde şu ifadelere yer veriliyor:

"Teklif ile, kişinin tapulu arsa veya tarlasına yaptırmış olduğu ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılara afet risklerine karşı dirençli olması şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilmesi ve Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş Yapı Kayıt Belgeli yapıların belge sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine talepleri üzerine satılmasıyla ilgili sürenin uzatılması amaçlanmaktadır"

İMAR BARIŞI KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ

Bugün TBMM'ye gelen kanun teklifinin tam metni şu şekilde:

İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, yedinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "31/12/2022" ibaresi "31/12/2029" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye onbirinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması, imar ve mülkiyet sorunlarının çözülmesi amacıyla; kişinin kendi tapulu arsa veya tarlasına 31/12/2024 tarihinden önce yaptırmış olduğu yapılar için, yapının afet risklerine dirençli olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı veya yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/6/2025 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 30/9/2025 tarihine kadar bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Başvuruya konu yapının ve arsanın afet risklerine karşı dayanıklı olduğunu gösterir rapor sonucu ile yapı sahibinin beyanına göre mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ile diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine kaydedilir."

"Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu madde uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alıp belirtilen sürelere aykırılık sebebiyle belgeleri iptal edilenler hakkında, yapıların afet risklerine karşı dirençli olduğunu gösterir raporun alınması kaydıyla, 32 nci ve 42 nci maddeler uyarınca tesis edilen idari işlemler ile tahsil edilmeyen idari para cezaları iptal edilir. Ancak ödenmiş olan idari para cezaları iade edilmez, söz konusu kişiler hakkında kamu davası açılmaz, açılmış kamu davaları düşer ve mahkûm olunan cezalar tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

ŞİMDİ NE OLACAK? İMAR AFFI ÇIKACAK MI?

Kanun teklifi önümüzdeki günlerde gündeme gelecek. Oylamada kabul görmesi durumunda gündeme alınacak. Görüşme sürecini takip ediyoruz. Haberdar olmak için mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android > Tıkla İndir
iOS için > Tıkla İndir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.