Son dakika: Borcunu ödemeyen 4 milyon kişi kara listeye girdi
259 bin kişi daha kara listeye girdi. 4 milyon kişi artık kara listede.
Borcu olan yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren son dakika açıklaması. TBB tarafından yayınlanan verilere göre bankalara olan borcunu ödeyemeyen 259 bin kişinin kara listeye alındığı öğrenildi.
Kredi ve Kredi Kartı Borçları Alarm Vermeye Devam Ediyor: 4 Milyon Kişi Kara Listede.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayınlanan verilerine göre, 2025 yılının ilk iki ayında kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kişi sayısında büyük artış yaşandı. Ekonomik zorluklar, vatandaşların borç ödeme kapasitesini zorlamaya devam ederken her ay yüz binlerce kişi daha borçlarını ödeyemediği için kara listeye giriyor.
Yasal Takibe Düşen Kişi Sayısı %44 Arttı
Ünlü Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu konu ile ilgili bir son dakika değerlendirmesinde bulundu. Ocak-Şubat 2025 döneminde bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısını paylaşan Babuşçu, yaptığı değerlendirmede geçen yılın aynı dönemine göre bu oranın %44 oranında artarak 259 bine ulaştığını söyledi.
Özellikle kredi kartı borcu olan kişi sayısında ciddi bir artış görüldü. Sadece kredi kartı borçlarından dolayı takibe düşen kişi sayısı %52 artışla 167 bin seviyesine kadar çıktı.
Şubat 2025'te Borçlu Sayısı 4 Milyon Oldu
Şubat 2025 itibarıyla bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen 3 milyon 998 bin 602 kişi var. Bu kişilerin bir kısmı bankaların takibinde, diğer kısmı ise varlık yönetim şirketlerine devredilmiş borçlardan oluşmakta. Özellikle bireysel kredi kartlarında yasal takibe giren kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %58,6 artarak 345 bine kadar çıktı.
Bireysel Borç Dağılımı ve Takip Oranları ise şu şekilde verildi:
Bireysel kredi borcu devam eden kişi: 1 milyon 694 bin
Kredi kartı borcu devam eden kişi: 1 milyon 671 bin
Hem kredi hem kredi kartı borcu bulunan kişi: 2 milyon 570 bin
Varlık yönetim şirketlerinde takipteki kişi: 2 milyon 48 bin seviyesinde.
En Yüksek Takip Oranı İhtiyaç Kredisi Borçlarında
Toplam bireysel kredi hacmi 4 trilyon 281 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu tutarın 163 milyar lirası tasfiye olacak alacaklar kapsamında yer alıyor. En yüksek takip oranı ise %5 ile ihtiyaç kredilerinde görüldü. Kredi kartı takibinde oran %4, konut kredilerinde %0,1, taşıt kredilerinde ise %0,4 seviyelerinde bulunuyor.
Sektörel Takip Oranlarında İlk Sırada Eğitim Sektörü
Sektörel bazda bakıldığında, en yüksek takip oranı %5 ile eğitim sektöründe. Bu oran, sosyal hizmet alanlarında yaşanan finansal zorlukları da gözler önüne seriyor. Eğitim sektörünü %4,9 ile inşaat, %4,8 ile perakende ticaret izliyor.
Toplamda 402 Milyar TL Tahsil Edilemeyen Borç Var
Türkiye genelinde toplam kredi hacmi 17,4 trilyon TL’ye ulaşırken, bu kredilerin 402 milyar TL’si tahsil edilemeyen borçlar kategorisinde yer alıyor. Bu rakamlar, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde borçluluk krizinin derinleştiğine işaret ediyor.
NASIL SORGULANIR?
Kara listeye girip girmediğinizi, takipte borcunuz olup olmadığını e devlet kapısı üzerinden öğrenebileceksiniz. E Devlet Kapısı arama kısmına RİSK MERKEZİ RAPORU BAŞVURU yazıp çıkan Türkiye Bankalar Birliği sonucuna giderseniz burada belirtilen adımları takip edip şifreli bir belge alacaksınız. Size verilecek şifre ile belgeyi açtığınızda o PDF dosyasında kredi risk puanınızı, varsa borçlarınızı, borcunuzun nereye olduğunu öğrenebileceksiniz.
BORCUNUZ VARLIK YÖNETİMDE İSE İYİ
Borcunuz varlık yönetim şirketlerine devredildiyse bir nebze iyi. Söz konusu şirketler ile iletişime geçerek borcunuzu istediğiniz kadar taksite bölebilir, ödemelerinizi bu şekilde yapabilir ve borcunuzu kapatabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.