Santorini yanardağı için korkutan açıklama: Türkiye'de nereye yakın, nerede?
Celal Şengör: Bu yanardağ patlarsa Allah'a ısmarladık.
Prof. Dr. Celal Şengör bir son dakika açıklamasında bulundu. Ege'de bugünlerde art arda meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şengör, bunların zaten beklendiğini söyledi.
Bir bölgeye dikkatleri çeken Şengör, Santorini Yanardağı'nın aktif olması durumunda kötü sonuçları olacağını söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Depremlerin ne tür depremler olduğunu öğrendim 7 km'ymiş derinliği. Bunlar normal. Ama depremler nasıl depremler, bunlara detaylı bakmak lazım.
Santorini'deki yanardağ aktif zaten. 19. yüzyılda falan baya faaliyet göstermiş bir yanardağ.
Yalnız orası patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. O kadar tehlikeli.
Ege'de sık deprem olması normal mi?
Normal. Bir de konu var. Deprem türleri ne? Fay çözümleri yapılacak ondna sonra konuşulur. Şimdi söylenecek bir şey var. Harita üzerinde nasıl görünüyorlar. Bir değerlendirme yapıp o şekilde konuşuruz.
Tsunami olur mu?
Buradaki fayların hepsi normal fay. Bunlar tsunami var. Tsunami olması için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. Mesela İstanbul'da faylar paralel. Tsunami olmaz. Ama yer kayması olursa 7 metreye kadar olabilir.
HALKA ÇAĞRI
6 Şubat Depreminin yıl dönümü öncesi vatandaşlara çağrısı olduğunu söyleyen Şengör, "Türk halkına tek çağrım, biraz gerçekçi olsunlar, bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek, bilimsel düşünebilecek insanları seçsinler"
EN SON NE ZAMAN PATLAMIŞTI?
Son patlama 1950'de Nea Kameni adasında freatik patlama şeklinde oldu. Santorini'nin son 2-500.000 yıldaki volkanik aktivitesi, birkaç on bin yıllık aralıklarla gerçekleşen çok büyük patlayıcı püskürmelerle baskın hale gelmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.