Ali Yerlikaya: Türkiye'de 3 milyon 390 bin göçmen var
Ali Yerlikaya'dan son dakika açıklaması: Ülkemizde 3 milyon 390 bin göçmen var.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Macaristan’da düzenlenen Budapeşte Süreci 7. Bakanlar Konferansı'nda yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin göç yönetimindeki başarısını ve izlediği politikaları aktardı. Bakan Yerlikaya, "Türkiye, 1 milyon 23 bin ikamet izni sahibi yabancı, 3 milyon 85 bin geçici koruma altındaki Suriyeli ve 205 bin uluslararası koruma sahibi yabancıya ev sahipliği yapmaktadır" dedi.
İşte Bakan Yerlikaya'dan göçmenlerle ilgili gelen açıklamalar.
Türkiye Göç Yönetiminde Öncü Rol Üstleniyor
Konferansta yaptığı basın açıklamasında Türkiye'nin coğrafi konumu ve sosyo-ekonomik istikrarı nedeniyle göç hareketlerinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirten Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dünyaya örnek teşkil eden bir göç yönetimi uyguladıklarını vurguladı. Yerlikaya, “İnsan odaklı bir yaklaşımı benimserken kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeyen bir göç politikası yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye'de Göçmen Sayıları
Türkiye'nin güncel göç verilerini paylaşan Yerlikaya, 1 milyon 23 bin yabancının ikamet izni ile ülkede bulunduğunu, 3 milyon 85 bin Suriyelinin geçici koruma kapsamında olduğunu ve 205 bin yabancının uluslararası koruma altında Türkiye’de misafir edildiğini açıkladı.
Türkiye Artık Transit Ülke Değil
Düzensiz göçle mücadele kapsamında kaydedilen başarıları anlatan Bakan Yerlikaya, düzensiz göç rotalarının değiştiğini ve Türkiye'nin artık "düzensiz göçte transit ülke" olmadığını söyledi. Türkiye'nin insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde uyguladığı beş ayaklı strateji ile bu başarıyı elde ettiğini belirtti.
Düzensiz Göçle Mücadelede Başarı Stratejisi
Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelede kaynak ülkelere odaklanan, sınır güvenliği, ülke içi tespit ve hızlı sınır dışı işlemleri gibi aşamalardan oluşan stratejisi hakkında bilgi veren Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizasyonlarına karşı taviz vermediklerini vurguladı. Yerlikaya, “Umutsuz insanları istismar eden göçmen kaçakçılığı organizatörlerine karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecek” dedi.
Göç Yönetimi İçin Uluslararası İşbirliği Vurgusu
Göçün tek başına bir ülkenin çözebileceği bir sorun olmadığını ifade eden Bakan Yerlikaya, göç yönetiminin uluslararası işbirliği ve sorumluluk paylaşımını gerektirdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, göçün temel nedenlerine inilmesi ve küresel işbirliği yapılması gerektiğini her platformda dile getirdiğini vurgulayan Yerlikaya, Budapeşte Süreci’nin bu alanda önemli bir işbirliği platformu olarak dikkat çektiğini ifade etti.
Bakanlar Deklarasyonu ve Eylem Çağrısı Kabul Edildi
Budapeşte Süreci 7. Bakanlar Konferansı'nda, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele başta olmak üzere birçok konuda uzlaşı sağlanarak Bakanlar Deklarasyonu ve Eylem Çağrısı kabul edildi. Deklarasyonda, insan hakları yükümlülüklerine uygun şekilde sürdürülebilir sınır yönetim sistemleri ve uluslararası işbirliği önceliklendirilirken, ırkçılık, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele çalışmalarına devam edilmesi gerektiği de vurgulandı.
Budapeşte Süreci’nin devam eden etkisiyle Türkiye, göç yönetiminde elde ettiği deneyimleri paylaşarak uluslararası işbirliğini güçlendirmeye devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.