11 soruda BDDK kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma detayları ve örnek ödeme

11 soruda BDDK kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma detayları ve örnek ödeme
Birçok vatandaşın detaylarını merak ettiği yapılandırmanın ayrıntılarını sizlerle paylaştık. İşte yapılandırmanın detayları...

Geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından kredi kartı ve kredi borcu olanlar için yapılandırma müjdesi gelmişti. Yapılandırma müjdesinin gelmesinin ardından birçok borçlu vatandaş, yapılandırmanın detaylarını araştırmaya başladı. Bu haberimizde ise sizlere yapılandırmanın detaylarını ve merak edilen soruların cevaplarını derledik. İşte yapılandırmanın ve haberin detayları...

1- Borçlar kaç ayda ödenecek?

BDDK, borçların 48 aya kadar yapılandırılmasını uygun buldu. Daha önce kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılabiliyordu. Ancak bu kez süreler kısaltıldı; başvuru ve geri ödeme süreci daha hızlı ve düşük maliyetli hale getirildi.

2- Kimler yararlanacak?

Yapılandırmadan; dönem borcunu tamamen ya da kısmen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, anapara veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi sahipleri ve daha önce yapılandırma yapmış olan bireysel müşteriler faydalanabilecek.

3- Sadece asgari borcu ödemeyenler mi yararlanacak?

Geçtiğimiz yıl yapılan yapılandırmada sadece asgari ödemeyi dahi yapamayanlar ve yasal takibe düşmemiş olanlar kapsama alınmıştı. Yeni düzenlemeyle kapsam genişletildi. Artık dönem borcunun bir kısmını veya tamamını ödeyemeyenler de yapılandırma başvurusu yapabilecek. Ayrıca, ihtiyaç kredileri için de gecikme süresi 30 gün şartı olmaksızın “her türlü gecikme” olarak güncellendi.

4- Gecikmesi olmayan kredi de yapılandırılabilir mi?

Evet, artık yapılandırma sadece gecikmeye düşen değil, yapılandırma başvuru tarihindeki borç bakiyesi esas alınarak yapılacak. Bu da, daha önce yapılandırılmış ve henüz gecikmeye girmemiş borçların da yeniden yapılandırılabileceği anlamına geliyor.

5- Hangi borçlar yapılandırma kapsamında?

Kredi kartı borçları, tüketici (ihtiyaç) kredileri ve Kredili Mevduat Hesapları (KMH – ek hesap, avans hesap vs.) bu yapılandırma kapsamında değerlendirilecek.

6- Başvurular ne zaman?

Yapılandırma için 3 aylık başvuru süresi tanındı. Borçluların en geç 10 Ekim tarihine kadar bankalarına başvurmaları gerekiyor.

7- Yapılandırmada faiz ne olacak?

TCMB, kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını aylık yüzde 3,11 olarak belirledi. Bu da yıllık yüzde 48,52 anlamına geliyor. Mevcut durumda gecikmeye düşen borçlara yüzde 83 temerrüt faizi uygulandığı düşünülürse, bu oran yapılandırma için önemli bir fırsat sunuyor.

8- Borç yapılandırması nasıl yapılacak?

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmaları, doğrudan bankalara yapılacak başvurularla gerçekleşecek. Sürecin bu hafta başlaması bekleniyor.

9- Ekstresini tam ödeyen kapsama alınır mı?

Tebliğe göre, yapılandırma kararı alındığı tarihte ekstresini tam olarak ödeyebilen kişiler bu kapsama girmiyor. Yani sadece borcunu ödemekte zorlanan ya da gecikmeye düşen kullanıcılar yapılandırmadan faydalanabilecek.

10- Hangi vadeyi seçmelisiniz?

Borçlar en fazla 48 aya kadar yapılandırılabiliyor. Ödeme gücünüze uygun vade seçimi yapmanız önemli. Temmuz ayından sonra faizlerin düşmesi beklendiği için kısa vadeli yapılandırmalar daha avantajlı olabilir.

11- Yapılandırma yapanın limiti artar mı?

Kredi kartı yapılandırmalarında borcun en az yarısı ödenmeden kart limiti artırılamayacak. İhtiyaç kredilerinde ise, mevcut borcun üzerinde yeni bir kredi kullandırımı yapılmayacak.

Örnek Ödeme

100 bin TL borca 48 ayda 4.752 TL ödeme

Sabah'ın aktardığına göre; kart borcu 100.000 TL olan bir vatandaş bankadan 6 ay vadeli yapılandırma yaparsa, taksidi aylık 19.102 TL olacak. 18 ayda borcunu ödeyeceğini taahhüt ederse 7.926 TL taksitle borcunu kapatacak. 36 aylık taksidi seçerse ayda 5.320 TL ödeme yapacak. Borcunu 48 aya böldürmek isterse 4.752 TL aylık ödeme yapacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.