Deprem riski olan iller açıklandı: İşte fay hattı haritası
5.9'luk depremden sonra deprem fay hattı haritası güncellendi. İşte fay hattının altından geçtiği iller.
MTA tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve evimin altından fay geçiyor mu? sorusuna cevap verildi. Yayınlanan açıklamaya baktığımızda fay hattının güncellendiğine yer verildi.
Geçen sene Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremden sonra fay hatları en çok araştırılan konular arasında olurken son olarak bugün Malatya merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yaşanan depremde bazı binalarda hafif göçükler meydana gelirken yaralı vatandaşlar, hızlıca tedavileri sonrası taburcu edildi.
Bugün yaşanan depremden sonra depremin nerelerin altından geçtiği konusu merak oldu.
Doğu Anadolu Fay Hattı
Doğu Anadolu fay hattının üzerinden geçtiği yerler şu şekilde:
Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ediyor ve Erzincan'da Kuzey, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ediyor ve Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay hattına başlanıyor.
Olası bir depremde en riskli yerler
Yayınlanan haritaya baktığımızda birinci derece riskli olan illere şu şekilde yer verildi:
"İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt"
Daha az deprem riski olan yerler
Deprem riskinin daha az olduğu yerler ise şu şekilde verildi:
"Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum"
3. derece deprem riski olan yerler
MTA'nın verilerine göre 3. derece tehlikeli, yani diğerlerinden biraz daha tehlikesiz iller şu şekilde:
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
En riskli yerler
Jeolog Okan Tüysüz, en riskli yerleri şu şekilde açıkladı:
"Bu depremin olduğu yer için kişisel olarak benim daha büyük deprem beklentim yok. 2020 Elazığ depremi, arkasından 6 Şubat depremleriyle buradaki fayların stresinin büyük ölçüde boşaldığını bekliyoruz.
Daha büyük deprem değil, arkasından gelecek artçı depremlere karşı dikkatli olunması gerekir. 5,9 büyüklüğündeki depremin 5'e varacak artçılarının olması olağandır. Bu depremde hasar görmüş yapılardan uzak durulması gerekir.
6 Şubat'ta yaşadığımız depremden sonra Doğu ve Orta Anadolu bölgesinin sıkıştığını ve bu bölgede önemli stres değişikliği olduğunu hep söylüyoruz. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Bazı alanlarda biraz daha fazla dikkatli olunması gerekiyor.
Bingöl, Çelikhan-Elazığ arası kesim gibi bazı bölgelerde bu tür depremlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz 6 Şubat depremleri sonrasında.
Doğu Anadolu'da riskli gördüğümüz kesimi Bingöl çevresi. Bingöl kuzeyinde Yedisu segmenti dediğimiz ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan bölge var. Erzincan ovasının doğusu ile Bingöl arasında kalan kesimde yer alıyor. Burası riskli bölge."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.