Kamuya dair sorunlar meclis gündeminde: Taşeron, maaş zammı, staj çıraklık ve emeklilik

Kamuya dair sorunlar meclis gündeminde: Taşeron, maaş zammı, staj çıraklık ve emeklilik
Ömer Fethi Gürer yaptığı son dakika açıklamasında kamuda yaşanan sorunlara değindi ve çözüm yollarının gündeme gelmesini isteid.

Kamuya dair birçok sorun meclis gündeminde.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, kadro bekleyen on binlerce taşeron işçinin kadro açıklaması hala belirsizliğini sürdürürken TBMM'den bir son dakika haberi geldi.

Gürer açılamasında bugün açıklanan enflasyon rakamlarına değinerek, "Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 71,60; ENAG’a göre ise yüzde 113,08. Bu durumda, işçi ve BAĞ-KUR emeklisi altı aylık enflasyon oranı kapsamında yüzde 24,73’lük bir artışa erecek ama kök maaş değişmediği için de milyonların çoğu aldığı maaşla geçinmek zorunda kalacak. Memur ve memur emeklisine verilen ise 9,31. Yüzde olarak verilen bu artışlar açlık sınırının altında, insanları daha da derin bir yoksullukla yaşamaya mecbur kılıyor" dedi.

Her daim yaptığı açıklamalar ile taşeron işçilerin, esnafın, .çiftçinin yanında olan Ömer Fethi Gürer, bugün yaptığı açıklamada taşerona kadro sorununun, çiftçi ve esnafın 7200 Bağkur ile emekli olması gibi konuları gündeme getirerek bu konuların artık nihayete ermesi gerektiğini söyledi.

Gürer sözlerinin devamında staj ve çıraklık düzenlemesinin gelmesi gerektiğini de söyleyerek çözüm arayan vatandaşların seslerini şu şekilde duyurdu:

"Değerli arkadaşlar, elektriğe yüzde 38 zammın geldiği, akaryakıta, ulaşıma, gıdaya her gün fiyat artışlarının olduğu yerde geniş kesimlerin içinde bulunduğu durumu iktidar ne yazık ki görmüyor. Keza, ulaştırmayla ilgili bir düzenleme geldiğinde, orada taşeronda kalanların “Torbada biz var mıyız” sorularıyla karşılaşıyoruz çünkü Devlet Demiryollarında, Karayollarında, PTT’de, Devlet Hava Meydanları işletmelerinde, Ulaştırma Bakanlığının farklı birimlerinde taşeronda kalanlar var. Özellikle Karayolları işçilerinin, karda kışta yoğun çalışanların kadro beklentileri karşılanmadı. Bunun yanı sıra, orada staj ve çırak olarak işe başlatılmış, görev yapmışların işe başladığı gün sigorta kapsamı yaşlılık sigortasını içermiyor. Bunlarla ilgili düzenlemelerin yapılması ihtiyaç durumunda. Keza, esnaf ve çiftçilerin 9000 gün olan prim gün sayısı 7200’e düşürüleceği söylendi, bununla ilgili de bir teklif buraya gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanının seçim öncesi verdiği sözü duyan hiçbir birinci parti milletvekili arkadaşımız yok mu? Eğer duydularsa o kanun teklifini niye getirmiyorlar?"

Asgari ücret zammı

Asgari ücrete gelmesi gereken zamma değinerek açıklamasını sürdüren Gürer, "Bunun yanı sıra asgari ücretle ilgili düzenlemenin dışında geçici ve mevsimlik olarak çalışan işçiler, güvencesiz çalışan işçiler, sendikalı olmalarının önü kesilen işçilerin durumları da nedense Meclis gündemine taşınmıyor. Meclis gündeminde olması gereken konular tartışılmıyor ama teknik konularla ilgili yapılan düzenlemeler de bir kere değil, birden çok kere Meclisin önüne getirilip her seferinde “Olmadı yeniden.” yazboz tahtası gibi kanun içerikleri değişiyor. Onun için kanun yapıcı anlamında bu işi üstlenen milletvekilimiz komisyonda da, Mecliste de muhalefetin de getirdiği önerileri dikkate alarak çalışmalar gerçekleştirirse içinde bulunduğumuz süreçte yapılan kanunlar daha sağlıklı olur ama öyle değil. Komisyonda da, burada da içerikleriyle ilgili önermeler dahi dikkate alınmıyor. O zaman ne oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.