Marmara'da gizli fay var mı? Prof. Dr. Naci Görür yanıtladı
Her deprem sonrası yeniden gündeme gelen “gizli fay” tartışmalarına Prof. Dr. Naci Görür noktayı koydu.
Milliyet Yazarı Tunca Bengin'e konuşan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'nın avuç içi gibi bilinen bir yer olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Yok öyle bir şey. Biz oraların bütün araştırmalarını yaptık, haritasını çıkardık, dünyada yayınladık. Daha sonra da bir takım çalışmalar oldu. Bugün bütün Kuzey Anadolu Fayı çok büyük oranda bilinmektedir. Tahmin edildiği gibi çalışmaktadır. Varsa da irili ufaklı küçük faylar zaman içerisinde onlarda bulunabilir, bunlar olayı değiştirecek bir şey değil ki. Bunlara ‘uyuyan fay’ gibi nitelendirmeler de saçmalık. Araştırmaya dayalı olmadan herkes bir şeyler söylüyor."
Realitenin, asıl endişe edilmesi gerekenin Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolundaki hareketlilik olduğuna dikkat çeken Görür, devamında şunları söyledi:
"Şu anda tehlike işareti veren yerler, Silivri açıklarından Yeşilköy açıklarına kadar uzanan Kumburgaz Fayı ve Adalar’ın güneyinden geçen faydır. Her birinin uzunluğu ayı ayrı 70-75 kilometre ortalama... İkisi birden kırılırsa 7’nin üzerinde deprem üretir, 7.6’ya kadar gelir. Sadece Kumburgaz kırılırsa 7.2 üzerinde, Adalar tek başına kırılırsa 6’lar mertebesinde deprem üretir. Bunların birbirlerini tetikleme durumu da var tabii..."
"Tarihi süreç içerisinde bunlar belli aralıklarla üç ay aralıkla mesela kırılmışlar. 1766’da önce biri kırılmış; üç ay sonra da diğeri, tarihte var bunlar.1509’da da ikisi beraber kırılmış, onun için bir şey diyemezsiniz... Bilinen birinin diğerini tetiklediği sadece. Nasıl 6 şubat 2023’de 10 saat arayla Kahramanmaraş depremleri oldu onun gibi..."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.