Doğum oranları düşüyor: 20-25 sene sonra askere alacak genç kalmayacak

Doğum oranları düşüyor: 20-25 sene sonra askere alacak genç kalmayacak
Doğum oranları alarm verirken Bakan Göktaş yaptığı açıklamada 20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacaklarını söyledi.

20-25 yıla askere gönderecek çocuk bulamayacağız.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bir açıklama yaptı. Göktaş yaptığı açıklamada düşen doğum oranlarına değindi ve doğum oranlarının artırılmaması durumunda askere alacak genç bulamayacaklarını söyledi.

Ntv yayınına katılan Bakan Göktaş, Türkiye'de doğurganlık oranının yüzde 1.51 seviyesinde olduğunu ve bunun çok kritik bir seviyede olduğunu söyledi. Bunun varoluşsal bir tehdit olduğunu söyleyen Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

Askere gönderecek genç bulamayacağız

"Birçok Avrupa ülkesi bu konuyla ilgili meclislerinde özel oturumlar yapıyor. Durumun ciddiyetini anlatmak için şöyle bir örnek vermek isterim: Eğer bu trend bu şekilde devam ederse bundan 20-25 sene sonra biz yeterince askere gönderecek genç bulamayacağız."

Genç nüfusun artırılması için çalışmalar yapılacağını söyleyen Bakan, çalışmaların kapsamı ve katılım yapacak bakanlıklarla ilgili şunları söyledi:

"Bunu sadece bizim Bakanlığımız üzerinden değil çoklu yönlü olarak, tüm paydaşlarla iş birliği içinde, bir devlet politikası olarak ele almak zorundayız. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile birlikte bir çalışma grubu oluşturuyoruz."

Ekonomik kaygılardan değil

Bazı kesimlerin ekonomik kaygılardan dolayı çocuk yapılmadığı söylemlerinin doğru olmadığını, diğer ülkelerdeki örneklere baktıklarında para verilse bile doğurganlık oranlarının artmadığını söyledi.

Bakan, çocuk başına destek verilmesi konusunun ilk bakışta iyi bir fikir gibi geldiğini, ancak toplumda bunun karşılığının olmadığını söyledi ve bu konuda başka düzenlemeler yapılacağını, her aileye danışman atamasının yapılacağını söyledi.

Aile danışmanlığı hizmetinden sonra bu durumun daha düzenli bir hale geleceği açıklandı.

Aile ve nüfus konuları için Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu söyleyen Bakan, şu şekilde sözlerini sürdürdü:

"Diğer yandan biz de önleyici tedbirlerle, mahalle bazlı sosyal hizmet anlayışı ile sağlıklı aileyi korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nasıl her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danışmanı olsun istiyoruz. İlk defa açıklıyorum: Bununla ilgili çalışmamızı başlattık. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız. Olası riskleri önceden görüp ona göre hareket edeceğiz. Böylece önleyici tedbirlerimizi de almış olacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.