Bedelli askerlik için istifa edene kıdem tazminatı verilir mi?
Askerliği bedelli yapanlara kıdem tazminatı kararı.
İstanbul'da yaşamakta olan Gökhan A adlı kişi 2014 ile 2019 yılları arasında bir zincir giyim mağazasında çalışıyordu. Burada satış danışmanı olarak çalışan Gökhan A., son maaşını 4400 lira olarak aldı ve bedelli askerlik yapmak için işten istifa etti. İşyerinde çalıştığı süreye göre 20 bin lira olan kıdem tazminatını isteyen bu kişiye, "İş kaybı olmayacak, 21 gün boyunca ücretsiz izinli sayılacak" denildi ve kıdem tazminatı verilmedi.
İşyeri ile işçi arasında uzlaşma olmayınca olay mahkemeye taşındı.
Bu esnada aynı olay başka mahkemede görülüyordu ve mahkeme emeklilik, evlilik ve askerlik durumlarında istifa edildiğinde kıdem tazminatı alınabileceğine hükmetti.
Mahkeme bedelli askerliğin farklı olmadığını söyledi ve işverenin kıdem tazminatı vermesi gerektiğini söyledi.
Fakat Gökhan A'nın davasında İstanbul İş Mahkemesi, çalışanın bedelli askerlikte işini kaybetmemesinin amaçlandığını ve 21 günün izinli sayılabileceğini bildirerek tazminat alamaz dedi.
Dosyaya itiraz edildi ve üst mahkeme emsal karara imza attı. Daire, işçinin askerlik yapmak için işten ayrılmak zorunda kaldığını ve bedelli askerlikle ilgili düzenlemede işçinin ücretsiz izinli olacağını söyledi.
iş kanununda askerlikten dolayı iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanılacağına dair düzenlemeye dikkat çeken daire, "Bu durumda işçi, belirtilen bu hükümden yararlanarak bedelli için dahi olsa iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı talep hakkına sahiptir" kararı ile işçinin kıdem tazminatı alması gerektiğine hükmetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.