9. Yargı paketi ile kadınlara soyadı düzenlemesi geliyor

9. Yargı paketi ile kadınlara soyadı düzenlemesi geliyor
9. Yargı Paketi sonunda meclise sunuldu. TBMM'ye gelen düzenlemeye ilişkin detaylar memur365'in haberinde.

9. Yargı Paketi ile yargı alanında ciddi düzenlemeler.

AK Parti grubu tarafından hazırlanan 9. yargı paketi sonunda tamamlandı ve bugün itibarıyla meclise sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'na gelen yeni kanun teklifine baktığımızda detayların da netleştiği görülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesine baktığımızda, "Hukuki güvenlik, hukuk devletinin temel ilkelerinden biridir. Hukuki güvenliğin sağlanması ve temel hak ve Özgürlüklerin korunması için kanunlar muhatapları bakımından açık, belirli ve öngörülebilir olmalıdır. Bunun yanında bu kuralların işleyebilmesi için amaca uygun kurumların bulunması gerekmektedir. Mahkemeler, hukuki uyuşmazlıkları ve hukuka aykırılık iddialarım kesin olarak çözme ve karara bağlama fonksiyonunu yerine getirmektedir. Barolar ise yargı sisteminin önemli bir parçası olan avukatların temsilcisi olma özelliğini taşımaktadır" denildiği görülüyor.

Teklife baktığımızda birçok yeni düzenlemeyi de beraberinde getirdiği görülüyor.

AK Partili Güler yaptığı açıklamada tepki çeken etki ajanlığı düzenlemesinin kanun teklifinde yer almadığını söyledi.

Evlenecek kadınların tek başına kendi soyadını kullanmasına yönelik AYM kararı değiştirilecek ve kadınlar, evlendikleri erkeğin soyadını alacak ya da iki soyadını da birlikte kullanabilecek. Güler yaptığı açıklamada, "Ailenin önemi değerlendirildiğinde, anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecek, çocuğun hangi soyadını kullanacağı ayrı bir tartışma konusu haline gelecektir" dedi.

Bir ilde birden fazla baro varsa o illere gönderilecek adli yardım ödeneğinin oranı yüzde 40'tan yüzde 30 seviyesine çekilecek.

Hukuk mezunlarının meslek giriş sınavında sorulacak sorular arasında sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku konuları eklenecek ve soru sayısı en fazla 120 olacak. Eskiden 100'dü.

Hakim savcı alımında mülakatlara 2 katı değil 1 katı kadar aday çağrılacak.

Bunun yanı sıra hakaret suçuna da düzenleme gelecek ve bu uzlaştırma kapsamından çıkarılacak. Ön ödeme kapsamına alınacak.

20 yıllık hukukçular, sınav şartı aranmaksızın arabulucu olabilecek.

Süreç nasıl işleyecek?

Teklif meclise geldi. Düzenleme önce Adalet Komisyonu'nda, daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Meclisten de geçmesi sonrası düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Süreçten haberdar olmak için Memur365'i takipte kalın.

https://memur365.com/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.