Yurt dışından alışveriş yapanlara kötü haber! Resmi Gazete'de yayınlandı

Yurt dışından alışveriş yapanlara kötü haber! Resmi Gazete'de yayınlandı
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, yurt dışından alınan ürünler için ek vergi getirildi. İşte haberin detayları...

6 Ağustos 2024 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Yayınlanan kararlardan birine baktığımızda, yurt dışından alınan ürünlere ciddi kısıtlamalar ve ek vergi getirildi.

Yurt dışından alışveriş yapılan platformlar olan; Temu, Aliexpress ve Amazon gibi ürün sağlayıcılarından yapılan alışverişlere ciddi kısıtlamalar getirildi. 150 euro olan harcama limiti, alınan kararla 5 kat düşürülerek 30 euroya indirildi. Avrupa'dan alınan ürünlere uygulanan vergi yüzde 30'a, Avrupa dışından alınan ürünlere uygulanan vergi ise yüzde 60'a yükseltildi.

Alınan kararlar ise şöyle:

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30

b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60

c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek.

Alışveriş Limiti Düşürüldü

Yurt dışından hızlı kargo ile alınan ürünlerin limiti 150 eurodan, 30 euroya düşürüldü. Alınan bu karar, 15 gün sonra uygulanacak.

Eski Vergi Oranları Nasıldı?

Karardan önce vergi oranları, Avrupa'dan alınan ürünler için yüzde 18, Avrupa dışından alınan ürünler için ise yüzde 30'du.

Örnek Alışveriş:

Çin'den alınan herhangi bir 100 liralık ürün için, yüzde 60 gümrük vergisi uygulanıyor. Bunun yanında yüzde 20 ÖTV vergisi, 22 lira gümrük sunum ücreti ve 2.2 TL ise damga pulu vergisi alınıyor. 100 liralık ürüne uygulanan yüzde 60 gümrük vergisi ile ürünün fiyatı 160 TL oluyor. 160 lira üzerinden de yüzde 20 ÖTV vergisi alındığında ürünün fiyatı 192 TL oluyor. 192 liraya ise 22 TL gümrük sunum ücreti ve 2.2 TL de damga vergisi ekleniyor. Tüm bunları topladığımızda, 100 liralık bir ürün 216.2 TL'ye alınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.