Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira zammı en fazla TÜFE ortalaması kadar olacak

Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira zammı en fazla TÜFE ortalaması kadar olacak
Yargıtay, bugün emsal bir karar yayınladı. Yayınlanan karara göre, bu oranın üzerinde kira zammı yapılamayacak. İşte haberin detayları...

Türkiye'de konut kira fiyatlarına uygulanan yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı. Kaldırılan bu sınırın ardından, ev sahipleri yüksek tutarda zam yapmaya başladı. Gelen yüksek zamlar karşısında ne yapacağını bilmeyen kiracılar için, Yargıtay önemli bir emsal karar aldı. Alınan bu emsal karara göre, kira artışlarında 12 aylık TÜFE baz alınacak ve zamlar bu oranda yapılacak.

TÜFE Oranı Baz Alınacak

Yargıtay, enflasyonun yükselmesi ve paranın gittikçe değer kaybetmesi durumunda, kira artışlarının genel değil; özel hükümlerine göre yapılması gerektiği kararını aldı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararına göre; 5 yıldan uzun süreli ya da 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmeleri için TÜFE oranı baz alınacak.

Temmuz Ayı TÜFE Oranı Kaç? 2024

TÜİK, her ay enflasyon ve TÜFE oranını açıklıyor. Açıklanan son verilere göre Temmuz ayının TÜFE oranı, yüzde 65,07 olarak belirlendi. Yani zam yapmak isteyen bir ev sahibi yüzde 65,07'yi geçemeyecek. Zamlar yüzde 65,07 oranında yapılacak.

Örnek:

Bu konuyu daha iyi özetlemek için bir örnek verelim: Örneğin bir kiracımız olsun ve bu kiracı 20.000 TL kirayla oturuyor olsun. Biz bu kiracıya yüzde 65,07 oranında zam yapacağız ve kiracımızın yeni zamlı kirasını hesapladığımızda bu tutar 33.014 TL oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.