Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem: Dar gelirli az, yüksek gelirli çok fatura ödeyecek

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem: Dar gelirli az, yüksek gelirli çok fatura ödeyecek
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor. Dar gelirli az, yüksek gelirliler çok fatura ödeyecek.

Geliri çok olan çok, az olan az fatura ödeyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bir son dakika açıklamasında bulundu ve başlatılacak çalışmalar kapsamında artık gelir gruplarına göre fatura döneminin başlayacağını söyledi. Peki yeni dönem nasıl olacak? Gelire göre fatura dönemi ne zaman olacak?

Vatandaş 40 veriyor biz 60

Enerji Bakanı Bayraktar yaptığı açıklamada devletin doğalgaz ve elektrik faturalarında sübvansiyona gittiğini, 1000 liralık faturanın 600 lirasının devlet tarafından karşılandığını, 400 liralık kısmının vatandaşa yansıdığını söyledi. Bakan açıklamasında, "Elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızın dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz. Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz" dedi.

Tüm illere doğalgaz götürme planları olduğunu söyleyen Bakan, "Doğal gazı bütün Türkiye'ye, hane halkına götürme hedefimiz var. Şu anda 81 ilimizde doğal gaz var. Bu artık bir zaruret. Evde, işte ve sanayide kullandığımız önemli bir yakıt. Bunu büyük oranda ithal ediyoruz" dedi.

Gelire göre fatura dönemi

Gelire göre fatura döneminin geleceğini söyleyen Bakan, dar gelirlilere az fatura, yüksek gelir grubuna ise daha fzla fatura döneminin başlayacağını söyleyerek şunları söyledi:

"Gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip bunu karşılayabilecek ve evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edecek. Enerji fiyatlarında oluşabilecek değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla eşgüdümle süreci yürüyoruz"

Sizce bu sistem nasıl? Az kazananın az, çok kazananın çok fatura ödemesi doğru mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.