Cevdet Yılmaz: Kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar oldu

Cevdet Yılmaz: Kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar oldu
Milli gelirimiz kişi başına 13 bin doların üzerine çıktı. Cevdet Yılmaz konu ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu.

Cevdet Yılmaz: Kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bugün Edirne'deydi. Bölgede iş dünyası ile bir araya gelen Yılmaz, burada enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında İş Dünyası Toplantısında açıklama yapan Cevdet Yılmaz, büyüme rakamlarına değindi. 2023 yılında yüzde 4.5'lik bir büyümemiz olduğunu söyleyen Yılmaz, dünya 3 büyürken Türkiye'nin yüzde 4.5 büyüdüğüne dikkatleri çeken Yılmaz, bu seneye gelindiğinde yüzde 4 civarında bir büyüme beklendiğini söyledi. Orta vadeli programa göre yine dünyanın üzerinde performans beklendiğini söyleyen Yılmaz, ilk çeyrekte yüzde 5.7'lik bir büyüme yakalandığını söyledi.

Bundan sonraki dönemlerde de büyüme olacağını söyleyen Yılmaz, senenin yine dünya ortalaması üzerinde kapatılacağı mesajını verdi.

Dünyanın önemli bir ekonomisi olduğumuzu söyleyen Yılmaz, nominal dolar bazında 17. büyük ekonomi olduğumuzu, satın alma gücü paritesinde ise dünyanın 11. büyük ekonomisi konumunda olduğumuzu söyledi.

Kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar oldu

Milli gelirin 1.1 trilyon doları aştığını söyleyen Yılmaz, kişi başı milli gelirin 13 bin 110 dolara çıktığını söyledi ve "Değerli arkadaşlar geçen yıldan bugüne büyümemiz de şöyle bir farklı yaklaşım sergiledi tüketimle değil üretimle daha çok büyüyelim istiyoruz yatırımla ihracatla daha çok büyüyelim diyoruz. Bir taraftan enflasyonu düşürürken, bir taraftan da büyümeyi istihdamı korumak istiyoruz. Bu da kolay bir iş değil bunun sağlanabilmesi için büyümenin kompozisyonunu, bileşenlerini özellikle çok önemli görüyoruz. Daha çok üretimden ihracattan kaynaklanan büyüme gayreti içindeyiz" dedi.

Enflasyon düşecek

Enflasyon rakamlarının 2 ay içinde çok sert şekilde gerileyeceğini söyleyen Yılmaz, bunun Ağustos ayında başlayacağını söyleyerek, "Temmuzda 60'lar civarına Ağustos'ta ise 50'ler civarına gerileyen bir enflasyon göreceksiniz. Tek haneli rakamlara ulaşıncaya kadar bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Gelecek sene yüzde 20'li rakamlar, 2026'da ise tek haneli rakamlara indirmek için gayret edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez'in rezervlerinde olumlu gelişme olduğunu söyleyen Yılmaz, 143 milyar dolara çıktığımızı söyledi. Swap hariç net rezerv rakamının ise oldukça iyi bir yere geldiğine dikkatleri çekti.

Yılmaz sözlerinin devamında deprem bölgesinde çalışmaların sürdüğünü, acil müdahalelerinin sona erdiğini söyledi.

https://memur365.com/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.