Bir ev ve bir araba almak artık lüks oldu

Bir ev ve bir araba almak artık lüks oldu
Bir konut ve araba almak için ömür boyu çalışıyoruz. CHP'den gelen açıklama bu konuya sert eleştiri getirdi.

Bir ev bir araba almak lüks oldu.

Bugün TBMM yine oldukça hararetliydi. Muhalefet ilke hükümet milletvekilleri hemen hemen her an karşı karşıya gelirken en ciddi tartışmalar emekli ve asgari ücret zammı açıklamaları sırasında geldi.

Muhalefet vekilleri 10 bin lira alan emeklinin nasıl geçineceği sorusunu sorarken AK Parti, bu konuda sessizliğini koruyor.

Bugün mecliste emeklilerin konut ve araç alımı gündeme geldi. Özgür Erdem İncesu TBMM'de söz aldı ve eskiden emekli olan personellerin ikramiyesi ile ev ya da araba alabildiğini söyledi ve şu eleştirilerde bulundu:

"Değerli arkadaşlar, konut fiyatlarındaki ve kiralarındaki bu önüne geçilemeyen artışı ve ortaya çıkardığı sonuçları görünce şunu düşündüm: Günümüzden yüzyıllar önce ilkel koşullarda yaşayan insanların da temel sorunları yine beslenme, güvenlik ve barınmaydı. Dönüp bakıyoruz, 21'inci yüzyıla geldiğimiz bugünlerde maalesef ülkemiz bu meseleleri en derin şekilde yaşamaya devam etmektedir.

Vatandaşımız helal kazancıyla bir ev alamayacak mı? Emekli olunca bile bir ev, bir araba almak bu ülke insanı için bir lüks mü? Ülkemiz birikimi, geçmişi ve insanıyla bu durumu hak etmemektedir. İnsanın kendisini güvende hissedeceği korunaklı alan oluşturma ihtiyacı tabiatında vardır. Bu yüzden de hükûmetler konut politikalarında ev sahibi olmayı teşvik edip kolaylaştırmaya gayret etmektedir.

Günümüzde modern dünya devletleri vatandaşının ailesiyle daha fazla zaman geçirmesi için çalışma günlerini azaltıyor, yapay zekâyla yaşamını kolaylaştırıyor, destekler sağlıyor ve insanın konfor alanını çoğaltıp huzurunu sağlayacak çalışmalar yapıyor. Aynı zaman diliminde ülkemiz insanı ise karı koca çalışıp maaşının birini kiraya ayırmak zorunda kalıyor, diğer ayda ise elde kalan kısıtlı bütçeyle geçim yolu arıyor. Kıymetli arkadaşlar, bu mesele şüphesiz ki birden bire ortaya çıkmadı. Her seferinde ülkeyi daha da büyük çıkmazlara sürükleyen ekonomik politikalar sonucunda malzeme ve inşaat maliyetleri ve dolayısıyla sektöre bağlı bütün fiyatlar katlanarak arttı. Doğal olarak konut üretiminin döngüsü bozuldu ve üretimde aksamalar başladı, geldiğimiz nokta itibarıyla durma noktasına geldi. Konut arz ve talebinin bozulmasıyla 2018-2024 arası kira fiyatları 6 kat, konut fiyatları ise 12 kat arttı. Yıllar içerisinde sektörün olumsuz etkilendiğini anlamak için 2000 yılı ile günümüz ev sahibi/kiracı oranına bakmamız durumu anlamamız için önemli bir veri olacaktır. 2000 yılında yüzde 64 olan ev sahibi olma oranı 2024 itibarıyla yüzde 56'ya düşmüştür" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.