2025 yılı asgari ücret az çok belli oldu

2025 yılı asgari ücret az çok belli oldu
Asgari ücretin 2025 yılında ne kadar olacağı ve ne kadar zam yapılacağı az çok belli oldu! İşte haberin detayları...

Türkiye'de temmuz ayında her kesime zam yapılırken sadece asgari ücretlilere zam yapılmamıştı. Türkiye ekonomisinin kötü gidişatı sebebiyle geçim zorluğu yaşamaya devam eden asgari ücretliler, Aralık ayını adeta iple çekiyor.

Aralık ayında başlayacak olan zam görüşmeleriyle birlikte, asgari ücretin yeni tutarı belli olacak. Milyonlarca asgari ücretli çalışan da Aralık ayında yapılacak olan zammı merak etmeye başladı.

Asgari ücret için SGK uzmanları, ekonomistler ve birçok kişi zam hesaplamaları yapmaya başladı. Son olarak Hürriyet’ten Noyan Doğan asgari ücret zammıyla ilgili bir hesaplama paylaştı.

Asgari ücret zammının ne kadar olabileceğine dair hesaplamasına geçmeden önce bir önceki zam döneminin enflasyon rakamlarına dikkat çeken Noyan Doğan:

“2024 yılının başında asgari ücret yüzde 49 zamlanmıştı. 2023 yılının yıllık enflasyonu yüzde 64,77 çıkmıştı. Son n6 aylık enflasyon ise o dönem yüzde 37,57 olmuştu. Buna göre asgari ücrete son 6 aylık enflasyonun yüzde 11,43 üzerinde zam yapıldı. Ancak burada 2023 Temmuz’da asgari ücrete ara zam yapıldığını unutmamak gerekiyor. Bu yıl asgari ücrete ara zam yapılmadı.” dedi.

Yeni Asgari Ücret Ne Kadar Olur?

Asgari ücret için yeni zam tahminini açıklayan Noyan Doğan, şunları söyledi:

“Ocak 2024’te yapılan yüzde 49’luk zam 2024 yılının tamamını kapsadı. Bundan dolayı da 2025 yılında asgari ücrete hedef enflasyon üzerinden zam yapılmayacaktır. Eğer yapılırsa o oran çok düşük kalır ve çalışma barışı bozulur. Benim tahminime göre asgari ücret zammı en az yüzde 40 olur. Bunun birkaç puan üstüne de çıkabilir. Asgari ücret zammı için karar yıl sonu alınacak ve 4 aylık süre var. Bu sürede çok şey değişebilir ve zam da Aralık ayında netleşecek.” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete yüzde 40 zam gelmesi durumunda yeni asgari ücret 23.802 TL'ye yükselecek. Yani asgari ücrete 6.800 TL zam gelmiş olacak ve bu zam 2025 yılı için geçerli olacak. 2025 yılında da herhangi bir ara zam yapılmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.