14 Mart'ta 171 milyar dolar olan rezerv şimdi 141 milyar dolar

14 Mart'ta 171 milyar dolar olan rezerv şimdi 141 milyar dolar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Karahan, 171 milyar dolar olan rezervlerin 141 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Merkez Bankası: Rezervler 171 milyar dolardan 141'e düştü.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bugün TBMM'de yaptığı açıklamada son haftalarda azalan rezervlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, rezervlerin 171 milyar dolar seviyesine kadar çıkarak rekor kırdığını, ancak son haftalarda düştüğünü söyledi.

14 Mart tarihinde 171 milyar dolar rezerve sahip olduğumuzu söyleyen Karahan, 25 Nisan tarihinde 141 milyar dolara düştüğünü söyledi.

SWAP hariç net rezervler ise en fazla 66 milyar dolara kadar çıkmış, şimdi ise 49 milyar dolarlık düşüşle 17 milyar dolara kadar geriledi.

Karahan yaptığı son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Kredi gelişmelerine baktığımızda, tüketici kredilerinin aralık ayında dönemsel faktörlerin de etkisiyle bir miktar ivmelendiğini görüyoruz. Bu ivmelenme ağırlıklı olarak kredi kartı kaynaklı olarak gerçekleşmişti. Tüketici kredisi büyümesi ocak ayından sonra ise yeniden ılımlı bir seyre döndü. Tüketici kredilerinin iç talepteki dengelenmeyi tesis edecek bir hızda seyretmesi kritik önemde. Bu nedenle tüketici kredisi artışının ılımlı bir patikada kalmasını sağlayacağız. Ticari tarafta ise Türk lirası kredi büyümesi aylık büyüme sınırları ve kredi talebiyle uyumlu. Diğer taraftan, devam eden güçlü yabancı para kredi talebi nedeniyle bu kredilerdeki aylık büyüme sınırını mart ayında yüzde 0,5 seviyesine indirdik ve istisnaların kapsamını daralttık. Bu değişiklik sonrasında yabancı para kredilerdeki büyüme hedeflerle uyumlu bir patikada seyretmekte. Mevduat tarafındaysa KKM hesaplarının toplamı 2023 Ağustos ayında 140 milyar doların üzerine yükselmişti, mevcut durumda bakiye 19 milyar dolara geriledi. Şubat ayında da tüzel kişi KKM hesapları için yeni açılış ve yenilemeler durduruldu. KKM bakiyesindeki azalış finansal istikrar üzerinde risk oluşturmadan ve Türk lirası cinsi mevduatı önceleyerek sağlandı. Son on iki ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranı yüzde 13,8 seviyesinde kaldı. KKM bakiyesinin azalması Türk lirası mevduat payını arttırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor. Son dönemde görülen finansal oynaklıkların sistemdeki toplam TL payı üzerindeki etkisi de sınırlı oldu. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüzde 58'le tarihsel ortalamasına yakın bir seviyede ilerlerken yatırım fonlarını da dâhil ettiğimizde görünüm değişmemekte. Ocak ayından itibaren belirginleşen dezenflasyon süreciyle birlikte ülkemize olan sermaye girişleri pozitif ayrışmıştır. Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler ve azalan risk iştahıyla birlikte gelişmekte olan ülkelerden ve Türkiye'den sermaye çıkışları belirginleşti. Mart ayının ikinci yarısından bu yana Türkiye'den çıkışların tarife adımlarının açıklanmasıyla hızlandığını görüyoruz. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansırken son dönem yerel ve uluslararası gelişmelerin özellikle yurt dışı kaynaklı döviz talebin de artışa sebep olduğu görülüyor. 22 Mart 2024'te 124 milyar dolar seviyesinde olan brüt rezervler, 14 Mart 2025'te 171 milyar dolara yükselmiş olup 25 Nisan 2025 tarihinde 141 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

SWAP hariç net rezervse 22 Mart 2024'ten 14 Mart 2025 tarihine kadar eksi 65 milyar dolardan 66 milyar dolara yükselirken 25 nisanda 17 milyar dolar olarak kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.