2024 YKS'de 203 kişi sıfır ve eksi netle üniversiteli oldu
Sıfır netle üniversiteli oldular.
YKS'de son dönemlerde sıfır ve eksi netle öğrenciler üniversitelere girmeye devam ediyor. Yaşanan bu durum büyük tepki çekerken YÖK'ün ve ÖSYM'nin artık bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğine yer verildi.
YKS’de Barajın Kalkması, Sıfır ve Eksi Netle Üniversiteye Girişi Mümkün Hale Geldi
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) için baraj puanı uygulamasını kaldırması, üniversiteye girişte yeni tartışmalara yol açtı. Barajın kaldırılmasının ardından 2024 YKS yerleştirme sonuçlarında sıfır veya eksi net yapan adayların da üniversiteye yerleştiği ortaya çıktı.
203 Programa Sıfır veya Eksi Netle Yerleşme Gerçekleşti
YÖK Atlas tarafından güncellenen verilere göre, sıfır net ile 19, eksi net ile ise 184 olmak üzere toplamda 203 programa aday yerleşti. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, bu durumun yükseköğretim sisteminde ciddi bir nitelik kaybına yol açtığını belirtti. Ünsal, “171 öğrenci vakıf üniversitelerine, 31 öğrenci Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) üniversitelere, 1 öğrenci ise yabancı bir üniversiteye sıfır veya eksi netle yerleşti. Bu durum akademik eğitimin kamuoyundaki algısını olumsuz etkiliyor.” dedi.
Eksi Netle Üniversiteye Yerleşme Örneği: Kim Nasıl Yerleşti?
Ünsal, bir adayın eksi netle bilgisayar programcılığı bölümüne yerleşmesini şu şekilde örneklendirdi:
- Matematik testinden artı 1,25 net,
- Türkçe testinden eksi 6,25 net,
- Sosyal Bilimler testinden eksi 1,25 net,
- Fen Bilimleri testinden eksi 2,5 net
Toplamda eksi 8,75 net yapan bu aday, yine de bir programa yerleşmeyi başardı.
Barajın Kalkması Üniversitelerin Niteliğini Tehdit Ediyor
Baraj puanının kaldırılmasının yükseköğretimin niteliğini sorgulanır hale getirdiğini ifade eden Ünsal, “Eksi netle üniversiteye yerleşme algısı toplumda akademik eğitimin değerini düşürüyor. Mevcut durum, istihdam sorunları ve mezun sayısındaki artış gibi problemlerin yanında, üniversitelerin kamuoyundaki saygınlığını daha da azaltıyor.” diye konuştu.
Neler Yapılabilir?
1. Puan Hesaplama Şartlarının Esnetilmesi
Ünsal, puan hesaplamalarında her testten en az yarım net yapma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu değişiklik, eksi netle yerleşme sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir.
2. Sıfır ve Altı Net Yapanlara Puan Hesaplanmaması
Bir diğer öneri ise, testlerin tamamında toplam neti sıfırın altında olan adaylar için puan hesaplanmaması. Böylece bu adaylar tercih yapamayacak ve üniversiteye yerleşemeyecek.
Yükseköğretimde Acil Düzenleme İhtiyacı
Eğitimciler, mevcut sistemin, yükseköğretimde kaliteyi artırmak yerine daha da gerilettiğini savunuyor. YKS’nin test ve puan hesaplama kriterlerinde yapılacak küçük bir düzenlemenin, bu sorunun çözümünde etkili olacağı ifade ediliyor.
Pandemide Kaldırılmıştı
Pandemi döneminde yapılan üniversitelere giriş sınavları sırasında baraj kaldırılmış ve artık sınava giren tüm öğrencilerin tercih yapmasının önü açılmıştı. Daha önce 2 yıllıklar için 150, lisans bölümleri için ise 180 puan barajı vardı. Bu barajları geçemeyenler tercih yapma hakkı kazanamıyordu. Sizce bu yeniden gelmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.
Eğitim camiası ve öğrenciler, yeni düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirilmesini bekliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.