Hem çalışan, hem çalışmayan kadınlara doğum yardımı yapılacak

Hem çalışan hem de çalışmayan kadınlara doğum yardımı yapılacak. Söz konusu yardımın detayları yazımızda.

Hem çalışan hem de çalışmayan kadınlara destek verilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Göktaş açıklamasında hem çalışan hem çalışmayan kadınlara destek verileceğini söyledi.

KADINLARIN ÇALIŞMASI

Kadınların işgücüne katılımı ile ilgili açıklama yapan Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız bir protokol var ve bununla ilgili bir siteyi hayata geçirdik. Bin 200'den fazla kadın kooperatifini hayata geçirdik. Onun markalaşma sürecine ve kadınların kendi işlerini kurmalarına yönelik destek sağladık. Eğitim almalarını sağlıyoruz. Diğer bakanlıklarla politika üretme ve projeler hayata geçirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. Kadınların eşit haklara sahip olmalarını hedefliyoruz.”

DOĞURGANLIK HIZI ÇOK DÜŞTÜ

Türkiye'nin nüfus artış hızında ciddi düşüş olduğunu ve bunun alarm verdiğini söyleyen Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK'in son verileri alarm vericidir. Tarihin en düşük seviyesinde. TÜİK'e göre doğurganlık oranı 1,51 seviyesine düştü. Nüfusun kendini yenilemesi 2,11'dir. Şu anda bundan çok gerideyiz. Genç bir nüfusa sahibiz, yaş ortalamamız 33. Avrupa'ya göre de çok genç bir nüfusa sahibiz. 65 yaş üstü vatandaş sayımız yüzde 10,2 yani yaşlanıyoruz. Dünya da yaşlanıyor Türkiye de yaşlanıyor. Yaşlanan nüfus ülkeler adına ciddi risk teşkil ediyor. Bazı ülkeler demografi bakanlığı kurdu. Bazı ülkelerde kreşlerin huzur evine çevirmeye başlandığı söyleniyor."

"NÜFUSUMUZ 54 MİLYONA DÜŞECEK"

Türkiye'nin yaşlanmaya devam ettiğini, doğurganlık hızının azalması ile birlikte genç nüfusun azaldığını söyleyen Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye yaşlanıyor. Bu seviyede gidersek 2100 yılında nüfusumuz 54 milyona düşecek. Bu da şunu gösteriyor. TÜİK verilerinin nasıl alarm verici olduğunu.

Bizim de nüfus artımı için çalışma yapmamız gerekiyor.

2000'li yıllarda evlenme yaşı 20-24 yaş arasıydı. Şimdi 25-29 yaş arası. İlk bebeğin doğum yaşı da yükseldi. Annenin bebek doğurma yaşı da arttı. Değişen bir dünyadayız. Biz de bu minvalde nüfus politikası geliştirmek için çalışmalara başladık.

Hem yurt dışındaki eğilimleri, hem trendleri çalıştık. Yeniden canlandırmak içn güçlü bir işbirliğine ihtiyacımız var.

Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu kuruldu. Bu konuyu gündemde tutmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

HEM ÇALIŞAN, HEM ÇALIŞMAYAN KADINLARA DESTEK VERİLECEK

Bakan Göktaş, sadece çalışan değil çalışmayan kadınlara da destek verileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Aslında baktığımız zaman tedbirler kapsamlı ele alınacak. İstihdamda olan kadınların doğurganlık hızı 1.38 iken, istihdamda olmayan kadınların doğurganlık hızı 1.72. Aslında çalışmayan yüzde 63 kadınlarımızın da doğurganlık hızı azalıyor. Çalışma hayatındaki ihtiyaçları farklılaştı ve o minvalde doğurganlık hızı düşerken çalışmayan kadınlar için de destek verilecek.

Sadece kadınlar için değil babalar için de düzenlemeler yapılacak."

Bu açıklamaya bakacak olursak hem çalışan hem de çalışmayan kadınlara doğum yardımı yapılacağı öğrenildi. Yardımın kreş desteği, çocuk parası, masrafların karşılanması ve ayni yardımlar şeklinde olacak.

Başvurular 2025 yılının başında başlıyor. Başvurudan bildirimle haberdar olmak için mobil uygulamamızı ücretsiz indirin

Android > Tıkla İndir
iOS için > Tıkla İndir

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri