Yüz binlerce kredi ve kredi kartı borçlusuna haciz şoku

Kredi çeken, kredi kartı borcu olanlara kötü haber geldi. Gelen son dakika açıklamasında yüz binlerce kişi hakkında icra takibi başlatıldığı bildirildi.

Kredi kartı borcu olanlara kötü haber: 1.5 trilyonluk borç icralık oldu.

BDDK tarafından son veriler açıklandı. Açıklanan verilere baktığımızda kredi ve kredi kartı borcundan dolayı takibe düşenlerin sayısının her geçen gün arttığı görülüyor.

BDDK Verileri: Kredi ve Kredi Kartlarında Takibe Düşen Borçlar Artıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenindeki verilere göre, bireysel kredi ve kredi kartlarında takibe düşen borçlardaki artış dikkat çekiyor. Özellikle ihtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartlarında yaşanan yükseliş, vatandaşın alım gücündeki erimeyi gözler önüne seriyor.

Vatandaşlar ise bugün almadığı ürünü yarın daha pahalı olacak korkusu ile ve kredi kartı taksitlerine aldanarak almaya, gelirinin çok üzerinde harcama yapmaya devam ediyor.

Bireysel Kredilerde Takip Oranları Artış Gösteriyor

Konut ve taşıt kredilerinde daha ılımlı bir seyir görülse de, ihtiyaç kredileri tarafındaki takip oranları önemli ölçüde yükselmiş durumda.

Konut Kredilerine Takip Arttı

2024 yılı başında bireysel konut kredilerinde takibe düşenlerin oranı yüzde 0,11 seviyesindeyken, 15 Kasım itibarıyla bu oran yüzde 0,14’e çıktı. Yaşanan bu yükseliş tedirgin ediyor.

Taşıt Kredilerindeki Artış Daha Fazla Oldu

Taşıt kredilerinde ise takip oranındaki artış daha belirgin. 2024 yılı başında yüzde 0,15 olan oran, 15 Kasım haftasında yüzde 0,31’e yükseldi. Aynı dönemde toplam taşıt kredisi miktarı 95 milyar TL’den 74 milyar TL’ye gerilerken, takibe düşen taşıt kredileri 142 milyon TL’den 227 milyon TL’ye çıktı.

İhtiyaç Kredilerinde Takip Oranları Tırmanıyor

Vatandaşların en çok başvurduğu ihtiyaç kredilerinde yılbaşından bu yana yüzde 35 oranında artış kaydedildi. Ancak, takibe düşen ihtiyaç kredileri yüzde 68 gibi yüksek bir oranda arttı. Yıl başında yüzde 3 olan takip oranı, 15 Kasım itibarıyla yüzde 3,73 seviyesine çıktı. Sadece bir haftalık dönemde, takibe düşen ihtiyaç kredileri yüzde 3,5 artışla 1 milyar 674 milyon TL oldu.

Kredi Kartlarında Takip Oranı Yüzde 202 Arttı

Düşen alım gücüyle birlikte vatandaşlar kredi kartlarına daha fazla yüklenirken, ödeme güçlükleri de artıyor.

Bireysel kredi kartı harcamaları yıl başında 1 trilyon 173 milyar TL iken, 15 Kasım haftasında yüzde 43 artarak 1 trilyon 676 milyar TL seviyesine ulaştı. Takibe düşen borçlar ise yüzde 202 oranında artış göstererek 48 milyar 484 milyon TL’ye çıktı. Takip oranı, yıl başındaki yüzde 1,37 seviyesinden yüzde 2,89’a yükseldi.

Borcu Olan Yapılandırmaya Koştu Ama Faiz Var

Bankalar 60 ay vadeye kadar kredi kartı borçlarına yapılandırma getirdi. Ancak faizli olması nedeniyle vatandaşlar buna pek yanaşmak istemiyor.

Kurumsal Kredi Kartlarındaki Durum

Kurumsal kredi kartı harcamaları yılbaşından bu yana yüzde 34 artarken, takibe düşen borçlar yüzde 106 oranında arttı. Takibe düşen borçların toplam kurumsal kredi kartı harcamalarına oranı yüzde 0,89’dan yüzde 1,38’e çıktı.

KOBİ Kredileri Alarm Veriyor

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) kredi kullanımlarında yaşanan artış yüzde 26 seviyesinde kalırken, takibe düşen borçlarda yüzde 39’luk bir artış kaydedildi. 2024 yılı başında yüzde 1,81 olan takip oranı, 15 Kasım haftasında yüzde 1,99’a çıktı.

Sonuç: Borçlanmada Artan Riskler

BDDK verileri, bireysel ve kurumsal kredi kullanımında ödemelerde zorlanma yaşandığını ortaya koyuyor. Artan takip oranları, hem bireylerin hem de işletmelerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Yeni düzenlemeler ve destekler olmadan, kredi ve kredi kartı takibindeki bu artışın süreceği öngörülüyor.

Bu ekonomik göstergeler, vatandaşların ve işletmelerin borç yönetiminde daha dikkatli olmaları gerektiğine işaret ediyor.

İcra Takibi Sorgulama

Hakkınızda icra takibi başlatılıp başlatılmadığını uyap vatandaş dosya sorgulama işlemi ekranından öğrenebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Son Dakika Haberleri