AK Parti'den 22 maddelik torba yasa: İşte kanun teklifinin tam metni

AK Parti'nin hazırladığı 22 maddeden oluşan torba yasa kanun teklifi meclise geldi. İşte teklifin tam metni.

AK Parti meclise sundu. İşte yeni torba yasa.

TBMM'ye yeni bir torba yasa teklifi geldi. AK Parti Milletvekilleri Resul Kurt ve Emine Yavuz Gözgeç'in ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi 22 maddeden oluşuyor ve hem çalışma hayatında hem de mevzuat üzerinde önemli değişiklikler öngörüyor.

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tam metni şu şekilde:

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Maddeyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlığında kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başarıyla tamamlamış generallerin korgeneral-koramiral rütbelerine terfi edebilmeleri öngörülmektedir. Aynca mevcut bükümde yer alan Deniz Kuvvetlerinde güverte veya deniz smıfı amiral ve Hava Kuvvetlerinde pilot sınıfı generallerin korgeneral-koramiral rütbelerine terfi edebileceklerine ilişkin düzenleme, teknolojik gelişmeler kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla. Kara Kuvvetlerindeki uygulamayla da benzerlik sağlanması suretiyle Deniz ve Hava Kuvvetlerinde tüm muharip sımf general ve amballerin korgeneral-koramiral rütbelerine terfi edebilmelerine ve bu suretle Deniz ve Hava Kuvvetlerinde IHA, piyade, istihbarat, uçak bakım, istihkam, muhabere ve bava savunma gibi muharip sımf general ve amirallerin üst komuta kademesinde görev alabilmelerine imkan sağlanmaktadır

MADDE 2- Maddeyle, Yüksek Askerî Şûra Kararıyla hizmet süresi uzatılabilecek general ve amirallerin sayısımn arttırılması, kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneraloramirallerin yaş baddinin 67 olması ve kuvvet komutanları ile diğer orgeneral ve oramirallerin yaş baddinin birer yıllık sürelerle 72 yaşma kadar uzatılabilmesine yönelik Cumburbaşkanma yetki verilmesi öngörülmektedn. Bu suretle deneyimli general ve amirallerin tecrübe, bilgi ve birikimlerinden azami seviyede istifade edilmesine ve orgeneral-oramiral rütbesindeki komuta kademesüıin yaş baddinin Genelkurmay Başkamnm yaş baddiyle uyumlu bale getirilmesiyle komuta kademesinin daha uzun süre birlikte çalışabilmesine imkân sağlanmaktadır.

MADDE 3- Bilindiği üzere 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinden önemli sayıda subay ihraç edilmiştir. Harp akademileri eğitimi alan kurmay subaylarda ihraç sayılan çok daha yüksek olduğundan kurmaylık eğitimi alan general sayımız azdn. Yapılan ihraç işlemleri ve darbe girişiminden sonra geçen süre dikkate alındığında balen general rütbesinde bulunan personel sayısında azalma mevcuttur. Bununla birlikte son dönemde sınır ötesinde kahramanca mücadele eden mevcut generallerimizin çoğunun kurmaylık eğitimi bulunmadığmdan bu üstün hizmetlerine rağmen korgeneralliğe yükselememektednler. Aynca 15 Temmuz öncesi FETÖ mensuplan tarafından terör örgütüne bfibatı veya iltisakı olmayan subaylann harp akademilerine alınmalanmn engellenmesine çalışıldığı da bilinmektedir. Bu nedenlerle tuğgeneral, tuğamiral, tümgeneral ve tümamiral rütbelerinde bulunan halihazırdaki muharip smıfı personelin korgeneral-koramiral ve sonrasmda orgeneral-oramdralliğe yükselebilmeleri için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başanyla tamamlamış bulunmak şartmın aranmaması büküm altına alınmaktadır.

Diğer taraftan harp akademileri eğitimini başanyla tamamlayan personelin, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başanyla tamamlamış sayılması yönünde düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 4- Turizm yatırımlarının sağlıklı ve düzenli işlemesinin yam sıra devambbğımn sağlanması turizm sektörünün milli ekonominin verimli bb sektörü haline dönüşmesi açısından önemlidir. Nitekim, 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununtm 1 inci maddesinde turizm sektörünün teşviki amacıyla turizm sektörünü düzenleyecek, geliştirecek, dinamik bir yapı ve işleyişe kavuşturacak tertip ve tedbirlerin alınmasını sağlama amacımn bulunduğu ifade edilmiş ve Kanunun diğer maddeleriyle de bu amacın yerine getirilmesine yönelik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Söz konusu amaçla Bakanlık tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesisler ise esas itibariyle kültür ve turizm yatırımlarının altyapı hizmetlerini sağlamak amacıyla işletilmektedir. Bakanlığın tesisleri işletme amacı kar elde etmek değil, sosyal Devlet anlayışı çerçevesinde vatandaşlarımıza hizmet vermektir

Anayasa Mahkemesinin 5/11/2024 tarihli ve E:2023/9, K:2024/183 sayılı karan ile mevcut maddenin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "...veya iştirald şirketler..." ibaresi iptal edilmiştir. Maddeyle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararında belirtilen gerekçeler göz önüne alınarak, ücretsiz girişli günübirlik tesislerin Bakanlık tarafından yapılması halinde, bu tesislerin münhasıran Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya en az %45 sermaye ortağı olduğu şirketler tarafından işletilebilmesi yönünde düzenleme yapılmaktadır. Yapılan düzenleme ile; işletme faaliyetlerinden elde edilecek gelirin. Kültür ve Turizm Bakanlığının görev ve sorumluluklarımn yerine getirilmesi amacıyla Bakanlığın merkez ve taşra birimlerinin faaliyetlerinde kaynak olarak kullanılmasına iıhkân sağlanarak turizm yatırımlarının sağlıklı ve düzenli işlemesinin sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE 5- Maddeyle, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Müh Parklar Döner Sermayeli İşletmeleri olarak faaliyetlerini sürdüren Döner Sermaye İşletmelerinin, kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli bağlı kuruluş olarak yapılandırılan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Döner Sermayeli İşletmeleri şeklinde düzenlenmesi öngörülmektedir.

Aynca, 175 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tarım ve Orman Bakanlığma bağlı özel bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatmdaki muhasebe hizmetlerinin teşkilatlanmasımn tamamlanana kadar muhasebe hizmetlerinin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsammda merkez ve bölge müdürlüklerinin bulunduğu illerdeki muhasebe müdürlükleri tarafından düzenli bir şekilde yapılabilmesi için geçici düzenleme yapılmaktadır

MADDE 6- Anayasa Mahkemesinin 14/3/2024 tarihli ve E:2021/63, K;2024/78 sayılı kararıyla, 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen 87 nci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir." hükmü iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi mezkûr kararda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşradaki görevlerinin bağlı ve ilgili kuruluşların taşra teşkilatları aracılığıyla yürütülmesinin Bakanlığın idari vesayet yetkisi kapsamına girdiğini, bu yetkilere ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğini içeren hükmün kanunda yer alması gerektiğini belirtmiştir. Maddeyle, Anayasa Mahkemesinin kararı ve gerekçesi dikkate alınarak, iptal edilen hükmün kanunla düzenlenmesi suretiyle uygulamada oluşabilecek hukuki boşluğun doldurulması amaçlanmaktadır.

MADDE 7- 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen 96/Ğ maddesi ile Bakanlığa döner sermaye işletmeleri kurabilme yetkisi verilmiştir. Ayrıca maddeyle döner sermayenin; bütçeye bu amaçla konulacak ödeneklerle ayni yardımlar, döner sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlar, bağış ve yardımlardan oluşacağı, bağış ve yardımların tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın tahsis olunan sermaye tutarına ekleneceği, döner sermayenin işletilmesinden doğan kârların ve ödenmiş sermayenin tahsis edilen sermaye tutarına ulaşıncaya kadar döner sermayeye ekleneceği, işletmelerin faaliyet alanlarının, gelirlerinin, giderlerinin ve denetimi ile ilgili hususların Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği öngörülmüştür

Anayasa Mahkemesinin 14/3/2024 tarihli ve E:2021/63, K:2024/78 sayılı kararında, kamu geliri elde edecek olan döner sermaye işletmeleri kurulmasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak idari teşkilatlanmamn kapsamına girmeyeceği, işletmelerin kuruluşu, sermaye yapısı, gelir getirici faaliyetlerine yönelik düzenlemelerin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilerek söz konusu madde iptal edilmiştir.

Maddeyle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak, iptal edilen hükmün kanunla düzenlenmesi suretiyle uygulamada oluşabilecek hukuki boşluğun doldurulması amaçlanmaktadır.

MADDE 8- Maddeyle Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gençlik merkezi, genç ofis, yurt, kamp, spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve diğer birimlerde görev yapmakta olanların çalışma süresi ve saatlerinin belirlenmesine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığına düzenleme yapma yetkisi verilmektedir.

MADDE 9- 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum
Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Karamamelerde Değişiklik Yapılması
Hakkında Kanun Hükmünde Karamamenin 10 uncu maddesi ile 3/6/2011 tarihli ve 638 sayılı
Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
yürürlükten kaldırılmış. Spor Genel Müdürlüğü ile Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu
Genel Müdürlüğünün tüzel kişilikleri sona ererek Bakanlık hizmet birimleri haline gelmiştir.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Karamamesinin 184
üncü ve 216 ncı maddeleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı teşkilat yapısı ile görev, yetki
ve sorumlulukları düzenlenmiş olup, gençlik, spor ve yükseköğrenim öğrenci yurtlarına ilişkin
iş ve işlemler Bakanlık düzeyinde yürütülmeye başlanmış ve bu hizmetlerin esas olarak
yürütüldüğü gençlik merkezi, yurt, kamp ve sporcu eğitim merkezleri gibi birimler gençlik ve
spor il müdürlüklerine bağlanmıştır. Gelinen süreçte Bakanlığın hizmet alanları, tesisleri ve
merkez ile taşra teşkilatı personel sayısı önemli oranda artmış ve hizmetlerin yürütülmesi
haftalık çalışma süresi ile fazla çalışma süresi dışında personelin çalışmasını gerektirir düzeye
gelmiştir.
Nitekim, Covid-19 pandemisi ile 06.02.2023 tarihinde yaşanan ve birçok ilimizi
etkileyen deprem felaketi başta olmak üzere yaşanan toplumsal gereksinimlerde. Gençlik ve
Spor Bakanlığına bağlı yükseköğrenim öğrenci yurtları, spor salonları, gençlik merkezleri gibi
yapıları 24 saat esasına göre vatandaşların hizmetine sunulmuştur.
Madde ile Gençlik ve Spor Bakanlığının taşra teşkilatı birimi olan gençlik ve spor il
müdürlüklerine bağlı olarak kurulan gençlik merkezi, yurt, kamp ve sporcu eğitim merkezi gibi
müdürlüklerde gençlik, spor ve yurt hizmetleri 24 saat esasına göre yürütüldüğünden bu
hizmetleri fiilen yerine getiren personelden haftalık çalışma süresi ile fazla çalışma süresi
dışında nöbet tutan ve bu nöbet karşılığında izin kullanmasına müsaade edilmeyenlere
görevlerini daha etkin, verimli bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamak adına aylık 90 saati
geçmemek üzere her bir saat için belirtilen gösterge oranının aylık katsayıyla çarpımı sonucu
hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenmesi ile nöbet hizmetlerinin yürütülmesine ve nöbet
ücreti ödenmesine ilişkin usul ve esasların Gençlik ve Spor Bakanlığınea belirlenmesi
öngörülmektedir.

MADDE 10- 4857 sayılı îş Kanunu kapsamında giren işyerlerinde çalışan işçiler
haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlamaları durumunda hafta tatiline hak kazanmakla
birlikte kazandıkları hafta tatilini yedi günlük zaman dilimi içerisinde kullanmak zorunda
kalmaktadırlar. Maddeyle yine haftalık çalışma süresi ile hak kazamlan hafta tatili hakkı saklı
tutularak turizm sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçlar göz önüne alınarak Kültür ve Turizm
Bakanlığından turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan personelin yazılı talebi ve
onayı olmak kaydıyla haftalık izinlerini gerekli görülen durumlarda 10 günlük süre içerisinde
kullanabilmesine imkan sağlayacak esneklikte bir düzenleme yapılarak haftalık izinlerin
haftada 1 gün (6+1) kullanılacağına ilişkin genel kurala söz konusu personel yönünden istisna
getirilmektedir. Bu durumda, 45 saatlik çalışma süresinin tamamlandığı gün hafta tatiline hak
kazanan işçinin hak kazandığı hafta tatilini yazılı talebi veya onayı ile tatile hak kazandığı günü
takip eden dört gün içerisinde (10+1) kullanması mümkün hale gelmektedir. Böylece işçi
yönünden hak edilen hafta tatillerinin birleştirilerek kullanılmasına ve daha verimli bir serbest
zaman yaratılmasına, özel yaşamlarına ayırdıkları zamanı daha verimli kullanmalarına imkan
sağlanmakta aynı zamanda değişen sosyal yaşam ve ekonomik koşullar dikkate alınarak işçi ve
işveren yönünden çalışma barışının sağlanmasına da büjdik ölçüde katkı sağlanması
amaçlanmaktadır. ÎLO raporlarında da iş-özel yaşam uyumu politikalarmm, işletmelere Öneinli
yararlar sağladığı, politikaların hem çalışanlar hem de işverenler için faydalı olduğuna dair
tespitlere yer verilmektedir.
MADDE 11- Bakanlık 2011 yılına kadar taşradaki faaliyetlerini Bölge Müdürlükleri
(20 ilde Bölge Müdürlüğü, 1 ilde şube müdürlüğü) eliyle yürütmekteyken 11/10/2011 tarihli ve
665 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanım
Hükmünde Kararname ile taşra teşkilatı kaldırılarak bu görevler çalışma ve iş kurumu il
müdürlüklerine devredilmiştir. Maddeyle, Bakanlığın görevlerini taşra teşkilatı vasıtasıyla
yürütebileceğine ilişkin Teklifle öngörülen düzenlemeye uyumlu olacak şekilde 4857 sayılı
Kanun kapsamındaki idari para cezalarmm uygulanmasıyla, ilgili usul ve esaslar
belirlenmektedir.

MADDE 12- Maddeyle, 4857 sayılı Kanun kapsamındaki bildirimlerin işçinin de kabul
etmesi koşuluyla iş akdinin feshi sonueunu doğuracak bildirimler hariç kayıtlı elektronik posta
sistemi üzerinde de yapılabilmesine ve yapılan bildirimlerin yazılı/ıslak imzalı gibi hukuken
geçerli sayılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca, kayıtlı elektronik posta
sisteminin kullanılmasına ilişkin maliyetlerin işveren tarafmdan karşılanması ve yapılacak
bildirimlerin kayıtlı elektronik posta sistemi ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi olması
öngörülmektedir.

MADDE 13- Maddeyle, özel istihdam bürolarımn yayımladıkları açık iş ilanlarını ve
açık işlere yönlendirdikleri kişilere ilişkin verileri süresi, formatı ve esasları Türkiye İş Kurumu
(ÎŞKUR) tarafmdan belirlenmek üzere elektronik ortamda İŞKUR'a bildirme yükümlülüp
getirilmekte; böyleee işgüeü piyasasına ilişkin tüm açık iş bilgilerinin tek bir ulusal sistemde
toplanması ve izlenmesi amaçlanmaktadır.

Bu düzenleme, İŞKUR'un işgücü piyasasmı daha etkin izlemesine, politika geliştirme
kapasitesinin güçlendirilmesine, özel istihdam bürolarımn faaliyetlerinin daha şeffaf ve
denetlenebilir hale getirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, işgücü piyasasında kayıt dışı
uygulamaların önlenmesi ve istihdam hizmetlerinin etkinleştirilmesi hedeflenmektedir.
MADDE 14- Maddeyle, 4904 sayılı Kanunun 19 ımcu maddesinin üçüncü fıkrasında
yapılan düzenleme ile özel istihdam bürolarına, açık iş ilanları ile açık işlere yönlendirilen
kişilere ilişkin verileri İŞKUR tarafından belirlenen format ve esaslara göre ÎŞKUR'a bildirme
yükümlülüğü getirilmiş olup yapılan bu düzenlemeye uyumlu olacak şekilde bildirim
yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel is^^ihdam bürolarma yönelik idari para cezası
düzenlenmektedir.
MADDE 15- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 175 sayılı Bazı
Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı
Kararnamesiyle özel bütçeli bir kamu idaresi olarak teşkilatlandırılmıştır. Madde ile
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı
cetvelde bu doğrultuda gerekli değişikliğin yapılması amaçlanmaktadır.
MADDE 16- Maddeyle, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından
proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarların (IV) sayılı cetvelde yer alan kuruluşlar
yönünden de özel hesaplarda izlenmesi öngörülmektedir.
MADDE 17- Maddeyle, 5510 sayılı Kanun, mülga kanunlar ile sosyal güvenliğe dair
diğer kanunlar kapsammda Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması öngörülen başvurulardan
Bakanlıkça uygun görülenlerin yurt dışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlik veya
Ataşelikleri vasıtasıyla alınması sağlanarak yurt dışından posta ile yapılan başvuru sayısının
azaltılması ve vatandaşlarımızın yalnızca bürokratik işlemler için seyahat etmek zorunda
kalmalarımn önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, yurt dışından hangi başvurulann
alınacağına, başvuruların alınmasına, Kuruma iletilmesine ve başvurulara dair diğer işlemlere
ilişkin usul ve esasların Bakanlık tarafından belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır

MADDE 18- Maddeyle, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve
hak s^plerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerinin usul esaslarının belirlenmesinde Sosyal
Güvenlik Kurumunun yetkili olması amaçlanmaktadır.
MADDE 19- 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Mesleki Yeterlilik Kurumunda
(MYK) vekâlet ve istisna sözleşmesi ile iş yaptırılmasına izin veren 256 ncı maddesinin
dördüncü fıkrası Anayasa Mahkemesinin 22/3/2023 tarihli ve E:2019/90, K:2023/5I sayılı
kararı ile iptal edilmiştir. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Vekâlet ve istisna
sözleşmesi ile istihdam" başlıklı dayanak ek 31 inci maddesi de Anayasa Mahkemesinin
7/12/2023 tarihli ve E:2018/117, K:2023/212 sayılı kararı ile iptal edilmiş olup, karar Resmî
Gazete'de yayımlanmasından başlayarak on iki ay sonra 4/6/2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Maddeyle, MYK'nm asli faaliyetlerinin yerine getirilmesi için konunun kanunla düzenlenmesi
amaçlanmaktadır.
MADDE 20- 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal
Hizmetler Bakanlığı ilga edilerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı kurulmuştur. Buna istinaden mülga Bakanlık personeline ilişkin geçiş
hükümleri de 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin geçici 1 inci maddesinde
düzenlenmiştir. Anayasa Mahkemesinin 14/3/2024 tarihli ve E:2021/63, K:2024/78 sayılı
kararı ile iptal edilen 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin geçici 1 inci maddesinin
onuncu fıkrasında; ünvanı, görev yaptığı birimi ya da bakanlığı değişenlerin mali haklarında
27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 12 nci maddesi ile diğer
mevzuat hükümlerinin uygulamasına devam edilmesi öngörülmektedir. Anayasa Mahkemesi
tarafından mülkiyet hakkıyla ilgisi vurgulanan mali haklarla ilgili bu düzenlemenin, kanunla
yapılması gerektiği belirtilmiştir.
İptal edilen onuncu fıkraya istinaden mali haklardan yararlanmaya devam eden
personelin, mevcut mali haklanmn kendisine ödenmesinin hukuki dayanağının ortadan
kalkmaması, ilgili personelin hak kaybına uğramaması için 375 sayılı Kanun Hükmünde
Kararnameye geçici madde eklenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 21- Yürürlük maddesidir.
MADDE 22- Yürütme maddesidir.

KANUN TEKLİFİNİN TÜM MADDELERİ VE DETAYLARI NETLEŞTİ

Kanun teklifinin maddeleri ise şu şekilde:

BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun
47 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"f) Korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve
kurmay öğrenimini başarı ile bitirmiş muharip sımfı general veya amiral olmak."

MADDE 2- 926 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin
birinci paragrafında yer alan "36" ibaresi "60", dördüncü paragrafında yer alan "47'ye" ibaresi
"75'e" şeklinde değiştirilmiş, (i) bendinin üçüncü paragrafına birinci ve ikinci cümle olarak ve
(j) bendinin üçüncü paragrafına birinci cümle olarak aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
"Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddi 67'dir. Kuvvet
komutanlarının yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşma kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilir."
"Orgeneral-oramirallerin yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşma kadar
Cumhurbaşkanınca uzatılabilir."

MADDE 3- 926 sayılı Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCÎ MADDE 51- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte tümgeneral, tümamiral,
tuğgeneral ve tuğamiral rütbelerinde bulunan muharip sınıf personelin korgeneral ve
koramiralliğe yükselebilmeleri için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini
başarıyla tamamlamış bulunmak şartı aranmaz.
Harp akademileri eğitimini başarıyla tamamlayan personel, kuvvet harp enstitüleri
komuta ve kurmay öğrenimini başarıyla tamamlamış sayılır."

MADDE 4- 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 6 ncı
maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Müdürlüğü" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya en
az yüzde kırkbeş sermaye ortağı olduğu şirketler" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5- 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa aşağıdaki geçici
madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 2 - (1) Tarım ve Orman Bakanlığında Doğa Koruma ve Milli
Parklar Döner Sermayeli İşletmeleri olarak faaliyetlerini sürdüren döner sermaye işletmeleri.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmeleri olarak
faaliyetlerine devam eder. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Döner
Sermayeli İşletmelerine ait kadro ve pozisyonlannda çalışmakta olan mevcut personel kadro
ve pozisyonları ile birlikte hiçbir işleme gerek kalmaksızın Doğa Koruma ve Milli Parklar
Genel Müdürlüğü Döner Sermayeli İşletmelerine devredilmiş sayılır. Tarım ve Orman
Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Döner Sermayeli İşletmelerine ait her türlü taşınır,
taşınmaz, taşıt, araç, gereç, malzeme, demirbaş, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıt
ve doküman ile yazılım uygulamaları, veri tabanı ve hizmet sunucuları, hizmetlerden doğan
horç ve alacaklar ile hak ve yükümlülükler hiçbir işleme gerek kalmaksızın Doğa Koruma ve
Milli Parklar Genel Müdürlüğü Döner Sermayeli İşletmelerine devredilmiş sayılır.
(2) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatlanması
tamamlanıncaya kadar maddenin yayımı tarihinden itibaren beş yılı geçmemek üzere muhasebe
hizmetlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütmeye devam eder."

MADDE 6- 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında Bazı
Mali Hükümler Hakkında Kanunun mülga 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden
düzenlenmiştir.
"MADDE 28- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevzuattan kaynaklanan ve
taşrada yürütülmesi gereken görevlerini Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarıma taşra teşkilatları
aracılığıyla yürütebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle
düzenlenir."

MADDE 7- 3146 sayılı Kanunun mülga 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde yeniden
düzenlenmiştir.
"MADDE 39- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, döner sermaye işletmeleri
kurabilir.
Bu Kanun kapsamına giren işletmelere toplam yüz milyon Türk lirası sermaye tahsis
olunmuştur.
Tahsis edilen sermaye miktarı Cumburbaşkam kararıyla beş katma kadar artırılabilir.
Döner sermayenin işletmelere tahsisi, tahsis edilen miktarların azaltılması veya
artırılması Bakanlıkça yapılır.
Döner sermaye, bütçeye konulacak ödeneklerle ayni yardımlar, döner sermaye
faaliyetlerinden elde edilecek kârlar, bağış ve yardımlardan oluşur.
Bağış ve yardımlar tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın tahsis olunan sermaye
tutarına eklenir.
Döner sermayenin işletilmesinden doğan karlar, ödenmiş sermaye, tahsis edilen
sermaye tutarına ulaşıncaya kadar döner sermayeye eklenir.
İşletmelerin faaliyet alanları, gelirleri, giderleri ve denetimi ile ilgili hususlar Hazine ve
Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir."

MADDE 8- 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun
mülga 35 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştb.
"Günlük çalışma saatlerinin tespiti
MADDE 35- (1) Bakanlık bünyesinde yer alan gençlik merkezi, genç ofis, yurt, kamp,
spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve diğer birimlerde
görev yapmakta olan memur ve sözleşmeli personelin çalışma saatleri, hizmetin aksatılmadan
yürütülmesini sağlayacak şekilde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma
süreleri dikkate alınarak Bakanlık tarafından düzenlenir.
(2) Engelliler ile hamile kadın personele ilişkin ilgili mevzuat bükümleri saklıdır.
(3) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir."

MADDE 9- 3289 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 16- (1) Gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı olarak kurulan gençlik
merkezi, genç ofis, yurt, kamp, spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık
merkezleri ve diğer birimlerde fiilen görev yapan memur ve sözleşmeli personelden sayısı
onikibini aşmamak üzere gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme
imkâm bulunmayanlara, yıllık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek azami
fazla çalışma saatleri içinde kalınmak şartıyla ve her bir personel için ayda 90 saati aşmamak
üzere her bir saat için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat
ücretinin 5 katı tutarında memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda
fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma
karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz.
Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenir."

MADDE 10- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinin birinci
fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
"Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama
tesislerinde çalışan işçilerin bu fıkra kapsamında hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi
veya onayı ile hak kazandığı günü takip eden dört gün içerisinde kullandırabilir. Bu halde
işçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarhk
kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmaz. İşçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene
yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir."

MADDE 11- 4857 sayılı Kanunun 108 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 108- Bu Kanunda öngörülen idari para cezaları, gerekçesi belirtilmek
suretiyle Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürünce verilir. 101 inci ve 106 ncı maddeler uyarınca
birden fazla ilde işyeri bulunan işverenlere uygulanacak idari para cezası işyerlerinin
merkezinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürünce verilir. 101 ve 106 ncı
maddelere göre verilen idari para cezaları genel hükümlere göre tahsil edilir. 106 ncı maddeye
göre verilecek idari para cezası için, 4904 sayılı Kanunun 20 nci maddesindeki tutarlar esas
alınır."

MADDE 12- 4857 sayılı Kanunun 109 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
"Yazılı veya elektronik bildirim
MADDE 109- Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza
karşılığında veya işçinin yazılı kabulü şartıyla elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da
dâhil olmak üzere kullammma ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli
şekli olan kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabı üzerinden gönderilmek suretiyle yapılması
gerekir. îş sözleşmesinin feshi sonucunu doğuracak bildirimler her halde yazılı yapılır. Yazılı
bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 7201
sayılı Kanun kapsamına giren tebligat anılan Kanun hükümlerine göre. yapılır.
Kayıtlı elektronik posta sisteminin kullanılmasına ilişkin maliyetler işveren tarafından
karşılanır. Bu maddede belirtilen elektronik bildirimler kayıtlı elektronik posta sistemi ile ilgili
mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır."

MADDE 13- 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu île İlgili Bazı
Düzenlemeler Hakkmda Kanunun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasımn birinci cümlesi
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Özel istihdam bürosu, işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan; iş arayanlar, açık
işler, işe yerleştirmeler ve geçici işçi sağlama sözleşmeleri ile ilgili istatistikleri, uygulamanın
takibi için gerekli olan diğer bilgi ve belgeleri ve yayımladığı açık iş ilanları ile açık işlere
yönlendirdiği kişilere ilişkin verileri süresi, formatı ve esasları Kurumca belirlenen şekilde
elektronik ortamda Kuruma bildirmekle yükümlüdür."

MADDE 14- 4904 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent
eklenmiştir.
"t) 19 ımcu maddenin üçüncü fıkrasında yer alan açık iş ilanları ile açık işlere
yönlendirilen kişilere ilişkin verileri Kurumca belirlenen süre, format ve esaslara göre
bildirmeyen özel istihdam büroları ihtar edilir. İhtara rağmen yedi gün içinde bildirimde
bulunmayanlara yüz otuz altı bin yüz doksan Türk Lirası, fiilin bir yıl içerisinde tekrarı hâlinde
iki yüz yetmiş iki bin üç yüz seksen Türk lirası,"

MADDE 15-10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa
ekli (II) sayılı Cetvelin "B) Özel Bütçeli Diğer İdareler" bölümüne aşağıdaki satır eklenmiştir.
"47) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü"

MADDE 16- 17/9/2004 tarihli ve 5234 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde
Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında
yer alan "(I) ve (II) sayılı cetvellerde" ibaresi "(I), (II) ve (İV) sayılı cetvellerde" şeklinde
değiştirilmiş ve "uluslararası antlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla" ibaresinden sonra
gelmek üzere "Hazine ve" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 17-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası
Kanununun 99 uncu maddesinin başlığı "Sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler, bildirimler ve
yurt dışından başvuru" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Kanım, bu Kanunla mülga kanunlar ile sosyal güvenliğe dair diğer kanunlar
kapsamında Kuruma yapılması öngörülen başvurulardan Bakanlıkça uygun görülenler yurt
dışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlik veya Ataşelikleri vasıtasıyla alınabilir.
Yurt dışından hangi başvuruların alınacağına, başvuruların alınmasına. Kuruma
iletilmesine ve başvurulara dair diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak
yönetmelikle düzenlenir."

MADDE 18-5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir."

MADDE 19- 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu İle İlgili Bazı
Düzenlemeler Hakkmda Kanunun mülga 20/A maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde
yeniden düzenlenmiştir.
"Vekâlet ve istisna sözleşmesi ile yaptırılacak işler
MADDE 20/A- (1) Özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde; vekâlet
veya istisna sözleşmesi ile yabancı damşman ve uzmanlar, istisna sözleşmesi ile de yerli damşman
ve uzmanların bilgi ve deneyimlerinden yararlamlabilir.
(2) Bunlara yapılacak ödeme tutan bir ayda, 48.800 gösterge rakamımn memur aylık
katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutann üç katım aşmamak üzere görevin önem ve
niteliği ile çalışılan gün ve saat dikkate alınmak suretiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakam
tarafmdan tespit edilir.
(3) Bu madde kapsamında özel bilgi ve uzmanlıktan yararlamiması, sözleşme bitiminde
kamu kurum ve kuruluşlarmda herhangi bir pozisyon, kadro veya statüde çalışma açısmdan
kazamimış hak teşkil etmez.

(4) Hizmetinden yararlanılacak kişi ve gün sayısı dâhil bu maddenin uygulanmasına ilişkin
usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafmdan çıkarılan yönetmelikle
belirlenir."

MADDE 20- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki
geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 48- 73 sayılı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kurulması ile Kamu Personel İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin
Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı
Kararnamesinin geçici 1 inci maddesinin uygulanması kapsaımnda, unvam veya görev yaptığı
birim ya da bakanlığı değişenlerden mali hakları hususunda haklarında bu Kanun Hükmünde
Kararnamenin geçici 12 nci maddesi veya ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulananlar
hakkında anılan düzenlemelerin uygulanmasına devam edilir."

MADDE 21- Bu Kanunun;
a) 6 ncı, 7 nci ve 20 nci maddeleri 24/6/2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayunı
tarihinde,
b) 13 üncü ve 14 üncü maddeleri 1/1/2026 tarihinde,
c) 16 ncı maddesi 5234 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan işlemlere
de uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
ç) 19 uncu maddesi 4/6/2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
d) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.

MADDE 22- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

TORBA YASAYA YENİ MADDELER EKLENEBİLİR

TBMM görüşmeleri sırasında torba yasaya yeni maddeler eklenebilir. Sizce hangi madde eklenmeli? aşağıdaki yorum kısmından yazın ve mobil uygulamamızı indirin

Android > Tıkla İndir
iOS için > Tıkla İndir

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Son Dakika Haberleri