Şenol Sunat: KPSS mülakat, sonra akademi mülakat. Maaşlara zam.
İYİ Partili Şenol Sunat Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde öğretmen atamaları ile ilgili açıklama yaptı. Sunat yaptığı açıklamada sözleşmeli öğretmen alımında yeni dönemi eleştirdi.
Bilindiği üzere öğretmen alımında süreç baştan aşağıya değiştirilmişti.
Kalkacağı açıklanan mülakatların kalkmayacağı, hatta bir değil iki şekilde seçim aşaması olacağı bildirilmişti. Adaylar eğitim fakültesini bitirdikten sonra KPSS'ye girip öğretmen alımına başvuru yapacak ve mülakat aşamalarına girecek.
Mülakatları kazanan adaylar 4 dönem Milli Eğitim Akademisi'ne alınacak ve eğitim sonunda yeniden sınav yapılacak. Sınavda başarılı olanlar, MEB bünyesinde sözleşmeli öğretmen olarak görevine başlayabilecek.
Sunat yaptığı açıklamada bu şekilde yapılacak alıma ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Gençler eğitim fakültelerini bitirecekler, oradan mezun olacaklar, KPSS’ye girecekler, başarılı olacaklar, mülakata girecekler, oradan da başarılı olacaklar, hop, nereye gelecekler? Akademiye. Akademiye geldiklerinde iş bitmeyecek. Akademideyken çalıştıkları okullarda 14 bin lirayla çalışacaklar, asgari ücretin altında -“Bunu denkleştireceğiz.” falan dediler Komisyonda ama ben önümdeki tasarı üzerinden konuşuyorum- sadece sağlık sigortaları yapılacak, başka hiçbir şeyleri yapılmayacak yani prim gününe sayılmayacak o çalıştıkları günler ve 3 dönem ila 4 dönem arasında bir eğitime tabi tutulacaklar bu Akademide. Bitmedi, Akademinin sonunda tekrar yazılı sınav, tekrar mülakat… Zaten mülakatın ne anlama geldiğini biz çok iyi biliyoruz. Mülakat demek benim istediğim gibi misin yani benim ideolojime uygun musun, değil misin yaklaşımıdır ve engelli koşu gibi sayın vekiller, KPSS mülakat, Akademi-mülakat; ya, bu engelli koşuyu kim, nasıl tamamlayacak gerçekten ben çok merak ediyorum"
Akademi'de öğretmenlere ne kadar maaş verilecek?
Akademide eğitim görecek öğretmenlere ödenecek maaşa ise zam geldi. Meclise geldiğinde 14 bin lira olan maaşa zam geldi ve 16 bin 884 lira oldu. Sunat açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"KPSS imtihanından başarılı olmuş, üniversitelerin eğitim fakülteleri ve lisans programlarından mezun öğretmen adaylarını “akademi eğitimi” adı altında üç ila dört dönem yani bir buçuk yıl ila iki yıl bekleten, onlarca imtihana sokarak değerlendirme yapan bu sürede işte 14 bin lira harçlık veren -ki bu da TÜFE’ye göre enflasyon farkını değerlendirdiğimizde 16.884 liraya çıkacak- bir ücret veren bir akademi yapısından bahsediyoruz"