Bazı memurlar, ek zam talebi karşılanmadığı için iş bırakıyor.
Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto vardı. Yıllık enflasyonun yüzde 44 çıktığı geçen sene sonunda memurlara yüzde 11.54'lük zam alırken memur sendikaları bu duruma tepki göstermiş ve refah payı talep etmişti.
Pazartesi günü yapılan kabine toplantısından da ek zam kararı çıkmaması sonrası başlatılan protestolar sonrası bazı sendikalar grev kararı aldı. Peki hangi memurlar iş bırakacak? Grev kararı alındı mı? İşte son dakika bilgileri.
Memurlar Ek Zam Talebi İçin İş Bırakıyor: Sendikalardan Sert Tepki!
13 Ocak Pazartesi günü, memurlar düşük zamma karşı tepkilerini göstermek için iş bırakacak. Birleşik Kamu-İş, KESK, BASK, Hür-Sen ve Asim-Sen gibi sendikalar tarafından alınan bu karar, kamu çalışanlarının ekonomik koşullara karşı duyduğu rahatsızlığı gözler önüne seriyor.
Sendikalar, hükümetin açıkladığı %11,54 oranındaki zammı, “sefalet ve rezalet ücret dayatması” olarak nitelendiriyor. Yapılan açıklamada, “Bilimsel verilerle ortaya konulan yıllık enflasyonun %90’larda olduğu bir ülkede, bu oran kabul edilemez” denildi. Ayrıca sendikalar, hükümete çağrıda bulunarak, “15 Ocak’a kadar insanca yaşanacak bir zam oranı belirlenmeli ve gerçek bir toplu sözleşme masası kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Hangi Sendikalar İş Bırakıyor? Memur Sen Grev Kararı Alacak mı?
Yukarıda sayılan sendikaların iş bırakma kararı alındığı bildirilirken Memur Sen'in böyle bir kararı olmadığı açıklandı.
13 Ocak’ta İş Bırakacak Öğretmen Sendikaları:
- Eğitim-İş
- Eğitim- Sen
- Hürriyetçi Eğitim Sen
- Eğitim Gücü Sen
- Anadolu Eğitim Sen
- TÖB Sen
Diğer sendikalardan da açıklama geldikçe paylaşacağız. Haberdar olmak için aşağıdaki linklerden mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android > Tıkla İndir
iOS için > Tıkla İndir
Memur-Sen de Düşük Zamma Tepkili
Hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen de düşük zamma karşı rahatsızlığını dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşen Memur-Sen, 2024’ün ilk altı ayı için %15 zam ve %10 refah payı talep etti. Ancak bu talep karşılık bulmadı. Bunun üzerine Memur-Sen üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklamasında, “Enflasyonu, elektrik faturasını ödeyene sormak gerek. Yumurta fiyatını reyondaki etiketten değil, yumurtayı alan emekçiden öğrenmek gerek” diyerek ekonomik gerçeklere vurgu yaptı. Yalçın, “Maliye Bakanına ve kamu işverenine sesleniyorum; küçük hesapların peşine düşmeyin. Kamu çalışanlarının hak ettiği refahı sağlayın” dedi.
Kamu Çalışanları Ne İstiyor?
Memurlar, yüksek enflasyon karşısında maaşlarının eridiğini ve verilen zam oranlarının yaşam standartlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyor. Sendikalar, kamu çalışanlarının insanca yaşayabilmesi için daha yüksek zam oranlarının belirlenmesi gerektiğini savunuyor.
Bu kritik süreçte gözler, hükümetin 15 Ocak’a kadar atacağı adımlarda olacak. Kamu çalışanları ve sendikalar, insanca yaşam koşullarını sağlayacak bir düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.