Sözleşmeli öğretmen alımı için yeni öneri: Eğitim fakültesi 5 yıla çıksın

Sözleşmeli öğretmenlikte ayrı bir akademi açıp eğitim süresini bu kadar uzatmaktansa daha iyi bir yol izlenerek eğitimin kalitesi artırılabilir.

Yeni öğretmen alımı için bir öneri daha.

Sözleşmeli öğretmen alımında düzenleme geçen hafta açıklanmış, yeni öğretmenlik meslek kanunu meclise gelmişti. TBMM'ye gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu dün mecliste görüşülmeye başlandı. Düzenleme ile sözleşmeli öğretmen alımında köklü değişiklik yapılması amaçlanıyor.

Yeni ÖMK düzenlemesi ile artık sözleşmeli öğretmen alımı süreci daha çetrefilli olacak. Adaylar normal eğitim fakültesini bitirdikten sonra ya da formasyon aldıktan sonra KPSS'ye girip ilana başvuru yapacak.

Sözlü mülakat sonrası kazanan adaylar belirlenecek ve Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alınacaklar. Bu adaylar 4 dönem Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim gördükten sonra sözleşmeli öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde göreve başlayabilecekler.

Akademi'de eğitim gördükleri sürede bu kişilere 14 bin lira civarında maaş verilecek.

İsa Mesih Şahin yaptığı son dakika açıklamasında öğretmen alımında düzenlemenin iyi olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclise sunuldu, Komisyonda görüşülüyor. Bu anlamda iktidar partisine bir sitemimizi tekrardan buradan ifade etmek istiyoruz: Biz burada sürekli olarak yapıcı bir siyaset yolu çizmeye çalışıyoruz. Eleştiriyoruz ama eleştirirken bazen öneri sunuyoruz. Eleştirilerimiz her zaman yapıcı eleştiriler, bu, Meclisin saygınlığına ve ülkenin hayrına olan eleştirilerdir. Dolayısıyla, iktidara hep şunu söylüyoruz, bunu da bir sistem olarak yine söylüyoruz: Önemli konularda bir karar alınırken, bir adım atılırken ne olur siyasi partilerle birlikte alınsa karar. Öğretmenlik gibi önemli bir meslekle ilgili bir meslek kanunu çıkarılıyor yani konunun paydaşlarından görüş alınmamış; öğretmenlerden, sendikalardan, siyasi parti gruplarından. Ya, bunu neden yapar bir iktidar, gerçekten anlamakta zorlanıyorum. Benim 3 ağabeyim öğretmen, 4 yengem öğretmen, 4 yeğenim öğretmen, onlarca kuzenim öğretmen, hukukçuyum ama öğretmen okulu mezunuyum yani öğretmenlik mesleğiyle iç içe olan birisiyim. Ama öğretmenlik mesleğinin saygınlığının gerçekten bu kadar azaldığı bir dönemi de görmedik. Bunu üzülerek, içim de yanarak söylüyorum. Öğretmenlik mesleğini yeniden saygın hâle getirmek zorundayız ama bu kurumları, bu mevzuatları değiştirirken önce tartışmalıyız, olgunlaştırmalıyız. Yani “Ben yaptım, oldu.” anlayışıyla olmaz bu işler. Mülakat konusunda da aynı şeyi yaşadık. Buradan yapıcı sunumlar yaptık ama hiçbirisi dikkate alınmadı. Şimdi meslek kanunu çıkıyor. Fakültelerde dört yıl, beş yıl okuyacak öğrenci, bitirecek, öğretmenlik için yetkin olacak, sonra bir de akademiyi bitirecek arkadaşlar. O zaman o fakülte ne işe yarayacak? Burada olması gereken şey, fakültelerin eğitimlerinin iyileştirilmesidir ve objektif kriterlere dayalı bir KPSS sınavı yapılmasıdır arkadaşlar"

Memur365 önerisi: Eğitim Fakülteleri 5 yıl olsun

Herkes bir öneri sunarken biz de bir öneri sunalım dedik. Ayrı bir akademi kurulması, buraya akademisyen alınması gibi konular yerine eğitim fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıkarılabilir ve objektif bir KPSS yapılması gerekiyor.

Ayrı bir akademi yapılacağına bu şekilde bir yol izlenebilir.

https://memur365.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamu Haberleri Haberleri