Yeni torba yasa geliyor! İşte görüşülecek olan düzenlemeler

Meclisin açılmasıyla birlikte yeni torba yasa geliyor. İşte görüşülecek konular ve haberin detayları...

Dünya Gazetesi'nin bugün paylaştığı son dakika haberine göre, meclise yeni torba yasa gelmesi bekleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclis'inin 30 Temmuz tarihinde tatile girmesinin ardından kamuoyu yeni yasama dönemini bekliyor.

Yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte, milyonlarca kişiyi ilgilendiren konular mecliste ele alınacak. Mecliste görüşülmesi beklenen konular belli oldu. İşte yeni torba yasanın detayları...

Meclisin açılmasıyla birlikte, görüşülecek konular ise şöyle:

Emekli maaş bağlama sistemi
Tamamlayıcı emeklilik
Bağ-Kur prim gün sayısı
Emekli Maaşları
Çalışma günleri
3600 ek gösterge
Ev hanımlarına emeklilik
Esnek çalışma modeli konularının mecliste görüşülmesi bekleniyor.

Bu konuları başlık başlık ele alırsak yapılması beklenen düzenlemeler ise şöyle:

Emekli Maaş Bağlama Sistemi:

Yapılacak olan bu düzenleme ile, emekli maaş sistemi karmaşıklığını yitirecek ve daha sade bir hal alacak. Bu düzenlemeyle birlikte, yüksek prim ödeyen ve daha çok çalışan daha fazla emekli maaşı alacak.

Tamamlayıcı Emeklilik:

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile birlikte, çalışanlara ikinci bir emekli maaşı imkanı sunacak. Bu yılın son kısmında hayata geçmesi beklenen bu sistem ile birlikte çalışanların, ikinci bir emekli maaşı veya toplu para alma imkanı olacak.

Bağ-kur Prim Gün Sayısı:

Öncelikle esnaflar için düşünülen bu düzenlemeyle birlikte, prim gün sayısı 7200'e düşürülecek. Yani bir esnaf 9000 prim günü yerine 7200 prim günü yatırarak emekli olacak. Bu da yaklaşık bir esnafın 5 yıl önce emekli olmasını sağlıyor.

Emekli Maaşları

Günümüz sisteminin karışıklığıyla birlikte 2024 yılında emekli olan vatandaşlar, 2025 yılında emekli olacaklardan daha fazla maaş alıyor. Bu bozukluk da düzeltilecek.

Çalışma Günleri

Bir diğer gelecek düzenleme ise çalışma saatleri. Dünya genelinde uygulanmaya başlanan çalışma saatlerinin düşürülmesi, Türkiye'nin de gündeminde. Gelecek olan bu düzenlemeyle 4 gün iş 3 gün tatil şeklinde planlanması bekleniyor. Özel sektörde ise 45 saat olan çalışma saatleri 40 ya da 35 saate düşürülecek.

3600 Ek Gösterge

Gelecek olan bu düzenlemeyle birlikte, 1. dereceden bütün memurlar 3600 ek göstergeye yükseltilecek ve memurlar arası unvanlar ve ek gösterge farklılıkları ortadan kalkacak.

Ev Hanımlarına Emeklilik

Yapılması beklenen bir diğer düzenleme ise ev hanımlarına emeklilik. Bu düzenlemeyle birlikte, ev hanımlarına emeklilik hakkı sunulacak. Ev hanımlarının primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Çocuk sayısına göre, yıpranma ve yaş şartında indirim gibi konular da ele alınacak.

Esnek Çalışma Modeli

Bir diğer düzenleme ise esnek çalışma modeli. Öncelikle kamuda uygulanması beklenen bu düzenlemeyle birlikte, memurlar esnek çalışma saatlerine sahip olacak ve evden çalışma yöntemleri kullanılabilecek.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haber Haberleri