Doğum hızının artırılması için yeni çalışmalar var.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir son dakika açıklamasında bulundu ve Türkiye'de doğurganlık hızının giderek düştüğünü, bu nedenle Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturulacağını, bununla birlikte yeni bir eylem planı hazırlayarak bunu uygulamaya koyacaklarını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gazetecilerle sohbet eden Yılmaz, Türkiye'nin demografik bir dönüşüm yaşadığını ve şimdi doğurganlık hızının 1.5 seviyesine kadar düştüğünü, bunun farklı sebepleri olduğunu söyledi. Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda doğurganlık hızımız 1,5’e düştü. Değişik sebepleri var. Bir tarafta evrensel sebepler söz konusu. İnsanların eğitim düzeyi, gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısı düşüyor. Kadınların iş gücüne girişi de etkiliyor. Çünkü bakım hizmetleri gerekiyor. Geçenlerde kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’mız bir sunum yaptı, onun üzerine Cumhurbaşkanı’mızın bir talimatı oldu."
Demografik Nüfus Yüksek Kurulu'nun oluşturulacağını söyleyen Yılmaz, bununla ilgili bazı bakanlıkları ilgilendiren hususların olduğunu, bakanlıklardan fikir alacaklarını söyledi. Kurulun oluşturulması sonrası eylem planının da hazırlanacağını ve duruma her boyuttan bakacaklarını söyledi. Bunun için mevzuat çalışmalarının sürdüğünü söyleyen, kanun gerektirmeyen bir durum olduğunu söyleyen Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Kararı ya da Kararnamesi ile bir kurul. Ben çok önemli görüyorum bunu. Uzun vadeli geleceğimiz açısından, sosyal güvenlik sisteminden başka kültürel alanlara kadar her şeyi etkileyecek temel bir alan." dedi.
Kurulun önümüzdeki günlerde faaliyete başlaması bekleniyor. Bunun için Cumhurbaşkanı Kararının Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor.
MHP'den doğurganlığın artırılması için 3 yeni kanun teklifi
Milliyetçi Hareket Partisi tarafından TBMM'ye 3 yeni kanun teklifi sunuldu. Sunulan kanun tekliflerine baktığımızda çalışan kadınların desteklenmesi, doğan çocuklar için destek sağlanması, izin süresinin artırılması ve maaşlardan alınan gelir vergisinin bir süreliğine alınmaması amaçlanıyor.
MHP tarafından TBMM'ye sunulan 3 kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Komisyona sevk edilen kanun tekliflerinin detayları için Tıklayın
İzin artırılacak mı?
Çalışan kadınların doğum izninin 1 yıla çıkarılması hala gündemde. Kurulun kurulmasından sonra bu konunun gündeme gelmesi ve mevzuat çalışmalarının yapılması bekleniyor. Düzenlemeden haberdar olmak için takipte kalın.