5 yıl üzeri hapis cezası alanlar için atlamalı temyiz süreci geliyor

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, mahkemelerdeki süreçleri hızlandırmak ve adaletin daha etkin işleyebilmesini sağlamak amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.

5 yılın üzerindeki cezalar direkt Yargıtay'a gidecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi ile birlikte adalette birçok konuda düzenleme yapılacak. Yapılacak en önemli düzenlemelerden biri de istinafın iş yükünün azaltılması konusu olacak.

Yapılacak yeni düzenleme ile duruşma süreçlerinin iki aydan fazla uzatılmaması, istinaf incelemelerinin en geç altı ayda tamamlanması ve Yargıtay sürecinin de altı ayda sonuçlandırılması hedefleniyor. Eskisi gibi yerel mahkemeden çıkan karar sonrası 3-4 yıl süren temyiz süreçleri tarih oluyor.

Mahkeme Süreçleri Düşüyor

Mevcut sistemde davaların yüzde 83'ü istinaf mahkemelerinde sonuçlanıyor. Yeni reformla birlikte istinaf mahkemelerinin şube ve hâkim sayısı daha da artırılacak ve istinafın iş yükü paylaşılacak.

Öte yandan artık mahkemeler dosya numarasına göre değil dosyanın tarihine kadar işleyecek. Davalar hızlı şekilde sonuçlandırılacak.

Atlamalı Temyiz Geliyor

AK Parti tarafından Meclis'e sunulacak yeni yasa teklifi ile yargı süreçlerini hızlandırmak amacıyla "atlamalı temyiz" sistemi devreye alınacak. Bu sistem sayesinde, 5 yıl ve üzeri hapis cezası gerektiren davalar istinafa gitmeden doğrudan Yargıtay'a taşınacak.

Bu kapsama giren başlıca suçlar şunlar olacak:

  • Kasten adam öldürme

  • Uyuşturucu suçları

  • Çocuğa yönelik suçlar

  • Cinsel istismar

  • Nitelikli dolandırıcılık

  • Nitelikli hırsızlık

Bu suçlarda 5 yıl üzeri hapis veriliyor. Artık bu suçları işleyip 5 yıl üzeri ceza alanların itirazları, yerel mahkeme sonrası Yargıtay'a olacak. Yargıtay tarafından karar hızlı şekilde verilecek.

Duruşma Takvimi ve Bekletici Sorunların Çözümü

Yeni reform paketiyle birlikte, mahkemelerde duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden çözülebilecek davaların kapsamı genişletilecek. Ayrıca, mahkemelerin bekletici sorun kararı alarak duruşmalara ara vermesi yerine, duruşmalara devam edilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılacak.

Sonuç olarak, yargı süreçlerini hızlandıracak bu reformlarla adalet sisteminde daha etkin bir yapının oluşturulması hedefleniyor. Yeni yasa teklifinin TBMM gündemine gelmesiyle birlikte, atlamalı temyiz sisteminin uygulamaya geçmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri