1 Ocak 2025'ten sonra emekli olacaklara maaş şoku!

Emeklilik hakkını tamamlayan, daha düşük maaş almamak için SGK'ya koşuyor. İşte nedeni.

Gelecek sene emekli olacaklar yüzde 30 daha az maaş alacak.

2024 yıl sonuna ilişkin enflasyon rakamları netleşmeye başladı. Bu rakamlar netleşmeye devam ederken gelecek sene emekli olacaklara aylık bağlama oranına göre ne kadar emekli maaşı ödemesi yapılacağı konusu merak konusu oldu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada 2024 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 37 ile 42 arasında olacağı bildirildi. Son rakamlar ve beklentilere göre enflasyonun yüzde 42 civarında seneyi bitirmesi bekleniyor.

Peki böyle biterse bu emeklilik maaşına nasıl etki edecek?

Emeklilik yaşı gelen, primi de tamamlayan binlerce çalışan, emekliliği 2025 yılına bırakarak daha fazla ikramiye almanın peşinde. Ancak emekliliği 2025 yılına bırakanlara maaş şoku geldi.

Eğer bir sigortalı 31 Aralık 2024 tarihinden önce emekli olursa maaşı 18 bin lira olacaksa eğer 1 Ocak 2025 sonrası emekli olması durumunda maaşı 12 bin 600 lira civarında olacak. Yani gelecek sene emekli olacaklar bu sene emekli olanlara göre yüzde 30 daha az emekli maaşı alacaklar.

Bu durumda olan binlerce çalışan, emeklilik şartlarını taşıdıktan hemen sonra SGK'nın yolunu tuttu ve 2025 yılı gelmeden önce emeklilik dilekçesini vererek emekli olmak istediğini söyledi.

Bu durum ekonomi yönetiminin hiç işine gelmiyor. EYT'den pişman olan ekonomi yönetimi, emekliliği azaltmak için çalışmalar yapacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi getirilecek ve yeni emekli olacakların finansmanı buradan sağlanacak.

Birçok çalışanın 2025 öncesi SGK'ya başvuru yapması bekleniyor. Bu şekilde SGK çalışanları yine fazla çalışacak.

Emeklilik düzenlemesi meclise geliyor

Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan emeklilik düzenlemesi çalışmasının 1 Ekim sonrası meclis açılınca gündeme gelmesi ve sene sona ermeden meclise getirilmesi, daha sonra hızlı şekilde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Emekliler Haberleri