Türkiye'de asgari ücret ile geçinilir mi: Yapay zeka cevapladı

Türkiye'de asgari ücretle geçinmek mümkün mü? sorusuna yapay zekadan cevap geldi.

Türkiye'de asgari ücretle geçinmek mümkün mü? Yapay zeka cevapladı.

X adlı platformun kendi yapay zeka uygulaması Grok'a bir soru soralım dedik sorduğumuza pişman olduk. Bilindiği üzere asgari ücrete son 2 yıldır yüksek enflasyon nedeniyle ara zam yapılıyor. Ancak bu sene herhangi bir zam yapılmayacak.

Hükümet, yeni asgari ücretin Aralık ayında belirleneceğini ve 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacağını söylerken 17 bin 2 lira seviyesinde kalan asgari ücret ile geçinmek oldukça zor hale geldi.

Yapay zekaya zaten sormaya gerek yok ama biz, "Türkiye'de asgari ücret ile geçinmek mümkün mü?" sorusunu sorduk.

Grok verdiği cevapta asgari ücret ile geçinmenin ketçap ile gurme bir yemek yapmaya benzetti ve çok çok zor olduğunu söyledi.

Açıklamasında, "Elimdeki son verilere göre, Türkiye'de asgari ücret 2024 yılında aylık 17.002 Türk lirası. Kulağa çok geliyor olabilir ama yaşam maliyetini düşündüğünüzde dar bir kot pantolon giymeye yetmeyebilir.

Size bir fikir vermek gerekirse, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin sadece ışıkları açık tutmak ve buzdolabını dolu tutmak için ayda yaklaşık 60 bin liraya ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Netflix veya avokado tostu gibi lüksler hesaba katılmadan bile.

Yani, Türkiye'de asgari ücretle geçinmek teknik olarak mümkün olsa da, ciddi bir bütçeleme ve birkaç fedakarlık gerektirebilir. Belki de ek iş yapmak gerekiyor" dedi.

Yeni asgari ücret maaş zammı süreci

Yeni asgari ücret 2025 yılı için belirlenecek. Hükümet kesimini temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi kesimini temsilen Türk İş Konfederasyonu ve işveren kesimini temsilen TİSK, asgari ücret tespit komisyonunda yer alacak.

Aralık ayının ikinci haftasında toplanması beklenen asgari ücret tespit komisyonunun 4 toplantı yapması ve Aralık ayının son haftasında yapacağı toplantı ile 1 Ocak 2025 tarihinden sonra geçerli olacak asgari ücreti belirlemesi bekleniyor.

2024 yılı için sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 38. Ekonomistler ise yüzde 42 bekliyor. 42 gelmesi durumunda asgari ücrete en az yüzde 45 civarında bir zam yapılması bekleniyor.

Yüzde 45 zam gelmesi durumunda yeni asgari ücret 7651 TL zamlanarak 24 bin 652 liraya çıkması bekleniyor. Ancak bu rakamın düz 25 bin liraya getirilmesi bekleniyor. Sizce bu yeterli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Bir yapay zeka daha cevapladı

Ünlü Gazeteci İsmail Saymaz bugün yapay zeka Alara X ile bir röportaj yaptı. Saymaz birçok konuda soru sorarken en dikkat çeken kısım asgari ücret konusu oldu. İsmail Saymaz yapay zeka Alara X'e yönelik, "Asgari ücretle nasıl geçinilir?" sorusunu sordu. Bu soruya gelen cevap ise şu şekilde:

"Ne bu evrende ne de başka bir evrende 17 bin lira pardon, 17 bin 2 lirayla geçinmek imkanlı değil"

https://memur365.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri