TCMB, piyasaları sıkmaya devam edecek

Bankaların kredi faizleri hala yüksek devam ederken TCMB'nin kısa vadede bir faiz indirim kararı vermesi beklenmiyor.

Bankaların kredileri ciddi şekilde yüksek: Kısa sürede düşük faiz beklemeyin.

Geçen sene seçimlerden sonra hükümet hemen harekete geçti ve faiz silahını kullanarak piyasaları sıkıştırmaya başladı.

Ciddi şekilde harcamanın olduğu piyasada vatandaşlar, bugün alamadığı bir ürünü yarın aynı tezgahta daha pahalıya göründe panikliyor ve ihtiyacı olsun olmasın her şeyi alıyordu.

Bu durum da enflasyonun daha da yükselmesine neden oluyordu. Kredi kartı harcamaları yıl bazında yüzde 150'leri bile geçerken ilk olarak banka faizleri ve kredi kartı ile nakit avans faizleri ciddi şekilde yükseltildi. Yükseltilen faizler sonrası piyasada paranın dolaşımı ciddi şekilde azaltıldı. Daralan piyasada vatandalar, artık fiyatların eskisi gibi rekor düzeyde artmadığı görünce alacaklarını ertelemeye başladı.

Ancak bu durum yeni yeni başladı. Nakit akışının azalması ile sadece sabit gelirlilerin cebine giren para belli ve alım gücü düşük olurken esnaflar, kısıtlama ile birlikte geçen seneye göre oldukça düşük iş yapmaktan şikayetçi.

Her yer dolu

AVM'ler, kafeler ve daha birçok yer ciddi şekilde dolu ve bu durum kafaları karıştırıyor. Özgür Demirtaş bu konuda yaptığı açıklamada o kişilerin aynı kişiler olduğunu, ülkenin belirli zengin kişilerin dönemi olduğunu ve bu kişilerin sürekli gezdiğini söyledi.

Memur365 olarak bizim bu konuya yorumumuz biraz farklı.

Şu anda 15 bin lira kira veren bir memur, kendi evini almak istiyor. Aracını satıp üzerine 2 milyon lira kredi çekip ancak ev alabilecek memur (O da tabi aracı varsa) 120 ay vadede her ay 65 bin lira civarında bir kredi ödemesi yapacak. Karı koca memur olsa dahi bunu karşılayacak gücü olmayacak vatandaşlar, ev alma fikrini aklından çıkararak kazandığı parayı tabiri caizse yiyor.

En az 1 sene daha bekleyeceğiz

Ekonomi kaynakları, kısıtlamaların, yüksek faiz ortamının sene sonuna doğru devam edeceğini ve kademeli şekilde faiz indirimlerinin geleceği, ancak gelecek sene sonuna kadar kısıtlamanın piyasa üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor.

Merkez'in faiz indirimi için henüz tarih belli değil ancak sene sonuna doğru ilk faiz indirimlerinin gelebileceği bildiriliyor. Şu sıralar faiz yüzde 50 seviyesinde ve TCMB Para Politikası Kurulu her ay toplanarak faizi görüşecek.

https://memur365.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri