Mahfi Eğilmez'den 2. Trump dönemi ve Trump Coin yorumu

Ünlü İktisatçı Mahfi Eğilmez'den 2. Trump dönemi ve Trump coin hakkında dikkat çeken açıklama geldi. İşte Mahfi Hoca'nın son yorumları.

Mahfi Eğilmez'den 2. Trump dönemi ve Trump coin yorumu.

Ünlü İktisatçı Mahfi Eğilmez, bir yazı kaleme aldı. Yayınladığı yazıları geniş kitleler tarafından ilgi ile takip edilen ünlü İktisatçı, bu yazısında yeniden seçilen Trump'ın yeni dönemde ne yapacaklarına ve Trump coin hakkında detaylı bilgilere yer verdi.

Trump Coin ve Senyoraj Geliri: Dr. Mahfi Eğilmez’den Çarpıcı Değerlendirme

Hazine eski Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda kaleme aldığı "Trump Coin ve Senyoraj Geliri" başlıklı yazısında, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın kendi adını taşıyan kripto parası Trump Coin üzerinden senyoraj kavramını ele aldı. Eğilmez, kripto paraların ekonomi üzerindeki etkilerini tarihsel ve etik bir perspektifle değerlendirerek önemli tespitlerde bulundu.

Trump Coin: Kısa Sürede Milyarlarca Dolarlık Değer

Donald Trump ve eşi Melania Trump’ın adlarına piyasaya sürdükleri Trump Coin, kısa sürede milyarlarca dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Eğilmez, bu durumu senyoraj kavramı çerçevesinde değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
“Para basma yetkisine senyoraj, paranın üzerindeki yazılı değerle üretim maliyeti arasındaki farka ise senyoraj geliri deniyor. Kripto paralar ise bu kazancı çıkaranlara bırakıyor.”

Kripto Paralar Gerçek Bir Para mı?

Eğilmez, bir varlığın para olarak kabul edilebilmesi için üç temel işlevi yerine getirmesi gerektiğini belirtti:

  1. Alışverişlere aracılık etmek,
  2. Değer ölçüsü işlevi görmek,
  3. Değer saklama işlevi görmek.

Kripto paraların yalnızca “değer saklama” işlevini yerine getirdiğini vurgulayan Eğilmez, bu nedenle tam anlamıyla para olarak kabul edilemeyeceğini ifade etti. Ancak, kripto paraların yaratıcılarına sağladığı kazancın senyoraj gelirine benzer olduğunu belirtti.

Başkanlık Unvanının Etkisi

Trump ve Melania Trump’ın kripto paralardan elde ettiği gelirin büyük ölçüde Trump’ın ABD Başkanlığı unvanından kaynaklandığını söyleyen Eğilmez, şu soruyu gündeme getirdi:
“Eğer Trump, ABD Başkanı seçilmeseydi, bu kripto paralardan aynı düzeyde bir kazanç sağlayabilir miydi?”

Eğilmez’e göre, başkanlık unvanı olmadan bu kadar büyük bir gelir elde edilmesi pek mümkün değil.

Trump Coin Yasal mı?

Trump Coin’in yasal zemini hakkında belirsizliklere dikkat çeken Eğilmez, bu durumun etik açıdan da sorgulanması gerektiğini belirtti. Kamu görevlilerinin gelir yönetimine ilişkin düzenlemelerin önemine vurgu yapan Eğilmez, şu ifadeleri kullandı:
“Bulunduğu makamın verdiği özel durumu kullanarak çıkar elde etmek etik bir davranış olarak kabul edilmez.”

Değişen Küresel Etik Anlayışı

Eğilmez, küresel piyasalarda etik değerlerin ve hukuki düzenlemelere olan bağlılığın zayıfladığını belirtti. “Ahbap çavuş kapitalizmi” olarak adlandırılan bu durumu eleştiren Eğilmez, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yirmi birinci yüzyılda hukuk dışı ve ahlâka aykırı davranışlara tepki gösterme refleksi büyük ölçüde kayboldu. Artık bu tür ilkelerden söz edenler bile hoş karşılanmıyor.”

Sonuç: Geçmişe Özlem

Eğilmez, yazısını şu ifadelerle sonlandırdı:
“Geriye baktığımda düşünüyorum da, soğuk savaş dönemi vardı ama yirminci yüzyılın ikinci yarısı bayağı iyi bir dönemmiş.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri