İşte 2024'te en çok zamlanan ürün

TÜİK tarafından yayınlanan son dakika açıklamasında fiyatı en çok artan ve en çok azalan ürünlere yer verildi.

2024'te fiyatı en çok düşen ile en çok yükselenler.

TÜİK enflasyon verilerine göre baktığımızda 2024 yılında birçok ürünün fiyatı ciddi oranda artarken fiyatı düşenlerin ise sınırlı sayıda olduğu görülüyor.

Özellikle 2021 sonrası ciddi seviyelere kadar yükselen enflasyon rakamları tek gündem haline geldi. Enflasyonun düşürülmesi için ekonomi yönetimi ciddi uğraşlar verirken henüz beklenen keskin düşüşün olmaması ise tedirgin ediyor. Her enflasyon döneminde Merkez Bankası yıl sonu hedeflerini bir miktar daha yukarıya çekerken hedeflerin tutturulmaması kafaları karıştırıyor.

Türkiye'de Hissedilen Enflasyon ve 2024 Yılına Etkileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), özellikle 2021 yılı sonrasında artan enflasyonla birlikte vatandaşların ve siyasetin odak noktası haline geldi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden yapılan hesaplamalar, hissedilen enflasyon oranlarının farklı gruplar üzerindeki etkilerini tartışmaya açtı.

Hissedilen Enflasyon Nasıl Değişiyor?

Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, hissedilen enflasyonun temelinde gelir gruplarına göre farklılaşan harcama kalemleri yatıyor. Örneğin, en düşük gelir grubundaki vatandaşların gıda harcamaları toplam harcamalarının %36,6’sını oluştururken, en yüksek gelir grubunda bu oran %14,5’e düşüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışın dar gelirli vatandaşlar üzerinde daha büyük bir etki yaratmasına neden oluyor.

Ulaştırma harcamalarında ise ters bir durum gözlemleniyor. Aracı olmayan bir vatandaş bilet fiyatlarındaki artıştan etkilenirken, arabası olan bir vatandaş doğrudan benzin zamlarından etkileniyor. En yüksek gelir grubundaki vatandaşların ulaştırma harcamaları bütçelerinin %28,3’ünü oluştururken, en düşük gelir grubunda bu oran %8,8’e geriliyor.

2024'te Enflasyon En Çok Kimi Etkiledi?

Türkiye’nin 2024 yılı enflasyonu, 3 Ocak 2025 Cuma günü açıklanacak. Merkez Bankası’nın %44 tahminine yakın bir sonuç beklenirken, Kasım 2024 verisi %47,09 olarak kaydedilmişti. Ana harcama kalemlerine bakıldığında, 2023 Aralık ayına göre genel TÜFE %43 artış gösteriyor. En yüksek artış %92 ile eğitim alanında olurken, bunu %66 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar izliyor. Ulaştırma (%26) ve haberleşme (%32) gibi alanlar ise enflasyonun altında kalan artış oranlarına sahip.

En çok zamlananlar

TÜİK'in verilerine göre en fazla fiyat artışı konut sigortasında oldu. Yükseliş yüzde 151.

İkinci sırada ise üniversite eğitimi oldu. Yükseliş bir önceki yıla göre yüzde 108.

Kira zam oranı ise yüzde 132 seviyelerinde gerçekleşti.

Posta hizmetleri, ortaöğretim, okul öncesi eğitim, çocuk bakım hizmetleri (kreşler), ev içi hizmetler (gündelikçi ücreti) ve doğalgaz abonelik ücretleri %96 ile %80 arasında artış gösterdi.

Gazete ve dergiler, taze sebzeler (patates hariç), fotoğrafçılık hizmetleri, toz kakao, havayolu taşımacılığı, erkek kuaför hizmetleri, giyim tadilat ve temizleme hizmetleri, çikolata ve şekerlemeler, taze balık ve sağlık sigortası ise %66-%79 aralığında fiyat artışı yaşadı.

Fiyatı Düşen Ürünler

2024 yılında fiyatı düşen ürünler de oldu. Bebek giyiminde %9, patates fiyatlarında ise %21 oranında bir gerileme kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri