CHP, yurt dışı çıkış harcının kaldırılması için kanun teklifi verdi

TBMM'ye yeni bir kanun teklifi geldi. Gelen teklife göz attığımızda yurt dışı çıkış harcının kaldırılması amaçlanıyor.

CHP, yurt dışı çıkış harcının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nden bir açıklama geldi. TBMM'ye gelen düzenlemeye baktığımızda yurt dışı çıkış harcının kaldırılması, yurt dışına çıkacak kimseden harç alınmaması gerektiğine yer verildi.

Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun İle Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine baktığımızda genel gerekçeye şu şekilde yer verildi:

"Harç, devletin bir kamu hizmetinden doğrudan doğruya yararlanan kişilerin ödediği bedelin adıdır. (Pasaport harcı, tapu harcı v.b.) Yurt dışına çıkmak isteyen bir Türk vatandaşın, yurtdışına çıkış harcı ödeyerek elde ettiği belirli bir kamu hizmeti söz konusu değildir. Nitekim, devletçe herhangi bir yurt dışına çıkma hizmeti sağlanmamaktadır"

150 lira olmuştu

"8.3.2007 tarihli ve 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 1 inci maddesi ile 50 TL olarak düzenlenen yurt dışına çıkış harcı (YDÇH), 5307 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Karan ile 17 Mart 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 150 TL olarak belirlenmiştir"

1500-3000 TL olacak

"İktidarın getireceği yeni yasal düzenleme paketi ile mevcut durumda 150 TL olan yurt dışına çıkış harcının on kat veya yirmi kat oranında (1500 TL-3000 TL) arttırılmak istendiği anlaşılmaktadır. Enflasyonun kat ve kat üzerinde fahiş artış getiren bu düzenleme, ekonomik kriz içindeki vatandaşlarımızın yurtdışına çıkışına da yeni engeller getirecek niteliktedir.

Yurt dışına çıkış harcı esasen bir vergi görünümündedir. Oldukça sert bir sonucu olan bu uygulamada, mükellef, cezalı tarhiyat ile değil yurt dışına çıkma yasağı ile karşılaşmaktadır.

Getirilen yasa teklifi ile vergi sisteminin işleyişine de aykırı olan ve Anayasa ile güvence altında olan seyahat özgürlüğünü kısıtlayan yurt dışına çıkış harcı düzenlemesinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır"

Nasıl olacak?

Cumhuriyet Halka Partisi tarafından sunulan kanun teklifinde şimdiye kadar alınan, gelecek aylarda 1500 liraya kadar çıkarılması beklenen harcın tamamen kaldırılması, yurt dışı çıkış harcı alınmaması gerektiği bildirildi.

Teklif gelecek günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Gelişmeler için memur365'i takipte kalın.

https://memur365.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri