Cevdet Akçay, faiz indirimi beklentilerini öteletti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz konusunda beklentileri kırdı. Merkez, kısa vadede indirim yapmayacak.

Merkez Bankası faiz indirimini gündemine almayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay faiz ile ilgili net mesaj verdi ve faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi.

İngiliz Haber ajansı Reuters'a açıklamalarda bulunan Akçay, bundan 1 sene önce rasyonel ekonomi politikalarına dönüş yapıldığını, o dönemin mimarlarından olduğunu, göreve geldikten sonra para politikasındaki sıkı duruşun sabır ve kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladığını söyleyen Akçay, faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi.

Aylık enflasyon rakamlarının ana eğiliminde kalıcı bir düşüş başladığını ve diğer göstergelerin de buna eşlik etmesini beklediklerini, diğer göstergeler eşlik etmeden faiz indirimini gündemlerine almayacaklarını söyleyen Akçay, aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş olursa faiz indirimini konuşabileceklerini söyledi.

TCMB olarak ihtiyatlı olacaklarını söyleyen Akçay, tedbiri elden bırakmayacaklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu durum, erken bir faiz indirimi nedeniyle yeniden canlanan enflasyon riski olabileceği gibi aşırı veya gereksiz yere uzatılmış bir sıkılaştırma sürecinin sert bir inişe yol açtığı bir durum da olabilir."

Faiz indirimi gündemde yok

Merkez'in gündeminde herhangi bir faiz indiriminin olmadığını söyleyen Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'deki mevcut koşulların birinci durumda daha yüksek bir risk yaratması nedeniyle faiz indirimi şu anda gündemimizde değil."

"Her ne kadar şu anda bir faiz indirim döngüsü değerlendirilmiyor olsa da, indirimler başladığı zaman para politikasındaki sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakmayacak şekilde sinyal verilerek bu süreç yönetilecektir."

Reuters, son çeyrekte faiz indiriminin 500 baz puan seviyesinde olacağını beklerken bu açıklama sonrası beklentinin ötelenebileceğine yer verildi. Reuters anketine göre 2025 yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın 2250 baz puan faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Bu indirim ile birlikte yüzde 50 olan faizlerin yüzde 27.75 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Vatandaşların enflasyonda karamsar olduğunu söyleyen Akçay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Maalesef sadece piyasa katılımcılarının beklentileri bu yıl sonu öngörümüze yakınsamaya başladı. Hanehalkı, Merkez Bankası'nın ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı nispeten daha az duyarlı ve manşet enflasyonda belirgin düşüş eğilimi görene kadar karamsar tarafta kalmayı tercih etmekte."

Ekonomistlere göre enflasyon 12 ay sonra yüzde 30'a gerileyecek.

Akçay açıklamasının devamında firmaların beklentisini de değerlendirdi ve sene sonu yüzde 55 bekleyen firmalar ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Fiyat belirleyici role sahip olmaları nedeniyle özellikle firmaların enflasyon beklentilerinin, Merkez Bankası tahmin aralığına yakınsaması enflasyonu düşürmek için gereken ekonomik yavaşlamanın dozu üzerinde belirgin bir etkiye sahip. Firmaların fiyatlama ve bütçe süreçlerinde, Merkez Bankası'nın tahminleri ne kadar çok gösterge olarak kullanılırsa, enflasyon hedeflerimize ulaşmanın üretim ve istihdam üzerindeki maliyeti o kadar az olur.

Beklentiler sıkı duruşumuza ne kadar duyarsız ve tepkisiz kalırsa, dezenflasyon politikasının üretim ve istihdam açısından maliyeti de o kadar yüksek olacaktır."

Temmuz TÜFE'si beklentileri aşabilir

Haziran'da aylık enflasyonun yüzde 2'lere düştüğünü söyleyen Akçay, Temmuz ayında, elektrik ve vergi ayarlamaları sonrası 1.5 puanlık ek olduğunu ve aylıkta enflasyonun yüksek geleceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri