BofA, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti

BofA enflasyon ve faiz beklentisini açıkladı. Sene sonunda enflasyon daha fazla bekleniyor. İşte son dakika bilgileri.

2025 yıl sonu enflasyon ve faiz beklentisi yükseldi.

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasından sonra yabancı kuruluşların enflasyon ve faiz beklentileri de değişmeye başladı. Gözaltı kararından sonra hızlı şekilde yükselişe geçen dolar nedeniyle enflasyonda yükseliş beklentisi olurken buna ilk sebep akaryakıt oldu. Dolardaki yükseliş akaryakıta zam olarak geldi.

Şimdiye kadar yaşanan durum ile ilgili açıklama yapan BofA, "Siyasi belirsizlik muhtemelen buradan azalacak, enflasyonist etki var ancak şu ana kadar sınırlı" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın döviz yükselişinin önüne geçmesi için son günlerde harcadığı rezerv miktarı hakkında açıklama yapan BofA, "Yaşanan siyasi belirsizliğin etkisiyle TCMB net pozisyonunun Çarşamba günü 11,2 milyar dolar azaldı ve son üç gündeki toplam azalmanın yaklaşık 21-23 milyar dolar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bank of America, çıkışların yüzde 90'ının çoğunlukla döviz tarafında olmak üzere yabancı pozisyonlarındaki azalmadan kaynaklandığını ve yerel döviz talebinin çok az olduğu, döviz açığı olan şirketler tarafından domine edildiğini bildirdi.

Davaların devam edeceğini ve yargı süreçlerinin uzun süreceğini bildiren banka, buna rağmen programa yönelik siyasi desteğin devam ettiğini, izlenimlerinin politika yapıcılarının net yol haritalarına sahip oldukları ve piyasayı istikrara kavuşturmak için bazı adımlar atıldığı yönünde dedi.

ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

Sene sonu enflasyon beklentisinin yükseldiğini açıklayan banka, "Eğer siyasi belirsizlik şu andan itibaren beklediğimiz gibi dağılırsa, şokun enflasyonist etkisi sınırlı olacaktır" dedi.

Daha önce sene sonunda yüzde 25.7 oranında beklenen enflasyonun yüzde 28.1 olacağı bildirildi ve beklentiler yükseldi.

Sene sonu faiz beklentisini de yükselten BofA, daha önce yüzde 30.5 bildirirken şimdi yüzde 32.5 beklediğini açıkladı. Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

"Banka daha fazla yerel dolarizasyon riski görürse, politika faizini de artırabilir. Anladığımız kadarıyla Merkez Bankası ihtiyaç duyulması halinde daha yüksek reel oranlar sunmaya hazır. Bu nedenle likidite bonolarının döviz girişlerini hızlandırmayı amaçladığını düşünüyoruz"

"Olaylardan önce veriler karışık sonuçlar ortaya koyuyordu; dayanıklı tüketim mallarına yönelik talep düşük, hizmetlere yönelik talep ise kısmen yüksekti. Görüştüğümüz reel sektör temsilcileri de 1. çeyrekte 4. çeyreğe kıyasla daha zayıf bir talebe işaret ediyordu. Şimdi bu dalgalanmayı reel sektör için olumsuz bir şok olarak görüyoruz. Döviz borcu daha önce yüksekti ve döviz kurundaki artış finansal koşulları üzerinde sıkılaştırıcı bir etkiye sahip. TL cinsinden borçlanma faizleri de daha uzun süre yüksek seyredecek ve son olarak, tüketici güveninin en azından başlangıçta olumsuz etkilenmesini bekleyebiliriz. Dolayısıyla, Türkiye için daha az endişe duyuyoruz"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri