Kimse vergi vermek istemiyor! 32 dairesi var ama 0 vergi vermiş.
Hazine ve Maliye Bakanlığından vergi açıklaması geldi. Mehmet Şimşek'in vergi isyanı gündem oldu. Bakan Şimşek, göreve geldiği günden bu yana kayıt dışı ile mücadele mesajı verirken AK Parti'nin toplantısında yaptığı açıklamalar gündem oldu.
Bakan Şimşek, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için tek yolun çapraz denetim olduğunu söyledi.
Kimsenin vergi vermek istemediğini, kayıt dışılığı önlemek konusunda samimi olmak için ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükelleflere yüklemek gerekiyor dedi.
Avrupa ülkelerinde hangi giderler vergiden düşülüyorsa bizde de aynısının yapılmasına razı olduklarını söyleyen Bakan, meselenin kültür ve zihniyet meselesi olduğunu söyledi.
En düşük KDV'nin yüzde 1 ile ekmekte olduğunu, ancak fırıncıların hiç vergi vermediğini, fırıncıların fiş kesmediğini söyleyen Bakan, yüzde 1'e tenezzül edildiğini söyledi.
En çok vergi kaçağının olduğu, hiç vergi gelmeyen yerin fırıncılar olduğunu söyleyen Bakan, "Günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar." dedi.
32 dairesi var ama vergi vermemiş
Bakan, bir büyükşehirde 32 dairesi olan vatandaşın vergi kaydı olmadığını, hayatında hiç beyanname vermediğini söyledi.
65 milyona lüks araba almış ama vergi yok!
Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaş olduğunu, izaha davet edildiklerinde izahın olmadığını, bu parayı kanıtla dendiğinde bunu kanıtlanamadığını söyledi.
Enflasyon nedeniyle dövize yönleniyorlar
Vatandaşların döviz alımına da değinen Bakan, enflasyonun yüksek olması nedeniyle vatandaşın kendisini, parasını korumak için dövize gittiğini söyledi ve "Biz vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız." ifadelerini kullandı.
Bu şekilde vergi vermiyorlar
Bakan bir arkadaşının anısını şu şekilde aktarıyor:
"Arkadaşım İstanbul'da lüks semtte berbere gidiyor, 2.500 lira fiyat çıkıyor. Kartla ödeme almıyorlar. Arkadaşım 'üzerimde nakit yok' deyince esnaf 'bankamatik yakında' diye cevap veriyor. Fahiş fiyat uygulanıp oyuna geldiğini düşünen arkadaşıma kuaför bu kez bir IBAN'a göndermesini söylüyor. Banka müdürü 'Şirkete ya da size aitse olur gönderirim' diyor. Fakat kuaför, IBAN'ın kardeşine ait olduğunu söylüyor. Arkadaşım bu kez 'IBAN sahibi terörist de olabilir, kaçak da. Karttan alın, yoksa çıkıyorum' diyor ama esnaf üzerine 500 lira komisyon koyarak POS'tan çekiyor. Biz o dükkana denetime gittik. Bir hafta kimse gelmedi. Çünkü müşterilerini arayıp gelmeyin demiş. Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya yüzde 20-25 komisyon istiyor. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?"
Bakan Şimşek sözlerinin devamında cari açığın azaltılacağını, sorunun çözüleceğini söyledi. Enerjide dışa bağımlılığın azalması ile birlikte cari açıkta iyileşmenin olacağını söyleyen Bakan, "Bütün alanlarda katma değeri yukarı çıkaracağız. Daha fazla gelir elde edeceğiz. Cari açığı kalıcı şekilde çözmek için bir program uygulamaya koyduk ve bu programda samimiyiz." dedi.