Hukuk fakültelerinin durumu içler acısı.
Türkiye genelinde 90 civarında Hukuk Fakültesi var. Her sene binlerce mezun veren Hukuk Fakülteleri, daha önce hiçbir sınava takılmadan, staj yaptıktan sonra avukat olabiliyordu. Ancak bu sene yeni bir sistem geldi ve artık Hukuk Fakültelerini bitirenlerin Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'na girmesi, bu sınavları geçenlerin avukat, hakim savcı olabileceği sistem getirildi.
Bu sistem ise Türkiye genelindeki Hukuk Fakültelerinin geldiği içler acısı durumu ortaya döktü.
Geçen Eylül ayında yapılan sınav, geçen hafta açıklandı ve 9 binden fazla aday sınava girdi. Sınava girenlerden sadece yüzde 42'si 70 baraj puanını aştı. İdari yargıda işler çok daha kötü. Sadece yüzde 1.2'lik kesim 70 baraj puanını aştı.
Sınavda çıkan bu oldukça kötü sonuç, eğitimde ciddi değişikliklerin yapılması gerektiğini gündeme getirdi.
Cumhurbaşkanlığı bu konuda harekete geçti ve 2025 yılı programında hukuk fakültelerine ilişkin düzenlemeler ve yeni adımlar atılacağı bildirildi. Söz konusu programda Hukuk Fakülteleri ile ilgili kısım şu şekilde:
Hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması aşamalı olarak yükseltilecektir.
Etkili bir öğrenim metodu olarak hukuk klinikleri hukuk fakültelerinde yaygınlaştırılacaktır
Hukuki dayanak oluşturma ve hukuk yöntem biliminin tüm hukuk fakültelerinde zorunlu ders haline getirilmesi sağlanacaktır.
Hukuk Fakültelerinin kontenjanları daha da azaltılacak ve başarı sıralaması daha da düşürülecek. Bu şekilde Hukukta eğitimin kalitesi, başarılı hukukçular yetiştirilmesi sağlanacak.