YKS'de büyük değişim geliyor: Tüm bölümlere taban puan yolda.
Millli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlık görevine geldikten sonra birçok değişim yaptı. Yeni bir eğitim modeli getiren, müfredatı sadeleştiren Bakan Tekin, şimdi de üniversitelerle ilgili bir mesaj verdi ve dikkat çeken ifadeler kullandı.
Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'a açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı, bakanlığın çalışmalaırna ilişkin detaylara yer verdi.
Norm fazlası öğretmenlere değinen Bakan Tekin, Türkiye genelinde 104 bin norm fazlası öğretmen olduğunu söyledi ve ilçe emri bekleyen öğretmenlerin taleplerine şu şekilde cevap verdi:
"Sizler de sosyal medyada çok görüyorsunuzdur ‘Yusuf Tekin ilçe emri yap’... Popülist davranacak biri için aranan fırsat olsa da doğru bulmak mümkün değil. Ne demek ilçe emri? Yani benim mazeretim var. Eşim Uzundere’de yaşıyor. Diyorlar ki senin öğretmene ihtiyacın olup olmadığı beni ilgilendirmiyor. Beni eşimin yaşadığı ilçeye görevlendir, aile birliği elbette çok önemli ancak kimi zaman istenen yerde öğretmene ihtiyaç olmadığından bunu yerine getirmek mümkün olmuyor. Yani isteyen herkesi görevlendiririm ama o zaman 104 bin norm fazlası öğretmen oluyor. Öğretmen ihtiyacınız kaç diyorlar. Geçen sene yaklaşık 60 bin öğretmen ihtiyacımız vardı. Ama 104 binden fazla norm fazlası öğretmen var. Yani ben şimdi norm fazlalarını dağıtsam 40 bini norm fazlası oluyor. Bu 40 bin kişi dediğiniz de hani muhalefet diyor ya ‘cumhuriyetin 100. yılında yüz bin tane öğretmen atayın’ diye, kardeşim nereye atayacağız bunları?"
Öğretmen atama süreci
20 bin öğretmen atamasında Danıştay Kararını beklediklerini, daha önce de bu şekilde süreçlerin yaşandığını söyleyen Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"2014’te idari yargılama usulü kanununa ekleme yapıldı. İvedi yargılama diye. Burada yaklaştık 40 günlük bir süre var. Yani idari yargılama usulü kanununa göre idare mahkemesi, ÖSYM’nin ve bizim yaptığımız sınavlarla ilgili yaklaşık 40 gün içinde karar vermesi gerekir. Biz de LGS’yle ilgili takvimimizi ona göre oluşturduk. Merkezî sınavı 2 Haziran’da yaptık, sonuçlar 28 Haziran tarihinde açıklandı. Öğrencilerimiz, merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile yerel yerleştirme için tercihte bulundu. Bu esnada yerleştirme takviminin sağlıklı yürümesi için yerleştirme işlemlerini LGS takvimine uygun olarak yürüttük ve sonrasında 55. günde yerleştirme sonuçlarını açıkladık ve zor yetişiyor. Çünkü yerleştirme sonrasında da nakilleri yapıyorsun. Şimdi biz süreyi bekledik ama idare mahkemesi 11 Eylül günü yani 100 gün sonra bu soruyu iptal etti. Temyize gitsem, benim lehime sonuçlanırsa bu sefer yine öğrenciler mağdur olacak. Dolayısıyla biz şimdi temyiz hakkından imtina edeceğiz"
Hem ara eleman yok diyorlar hem çocuk işçiliği diyorlar
Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunan Bakan Tekin, "Muhalefet hem ara eleman yok diyor hem de ara eleman yetiştirmek için çaba sarf ettiğimizde de ‘çocuk işçiliği’ iddiasıyla bizi eleştiriyor. Bu da muhalefetin büyük çelişkisi" dedi.
Üniversite bölümlerine taban puan gündemde
Yusuf Tekin açıklamasının devamında üniversitelerin bölümlerine taban puan gelmesi gerektiğini söyleyerek, "Çocuk okulu bitiriyor, ergenlik çağında, aileden uzaklaşmak veya o şehirden çıkıp gitmek için taban puan uygulaması da olmadığı için herhangi bir yerde ön lisans ya da lisans okumaya devam ediyor. Şimdi bunu engellemek lazım aslında. Üniversitelerde hocalar da şikâyetçi bir taban puan olmamasından" değerlendirmesinde bulundu.
YÖK geçen haftalarda yaptığı açıklamada üniversite bölümlerine sınırlama geleceğini ve atama, iş bulma sayısına oranla kontenjan açılacağını söyledi.
Bu açıklamaya baktığımızda yakın zamanda YKS tercihlerine düzenleme geleceği ve hem kontenjanların daha da azaltılacağı hem de tüm bölümlere taban puan geleceği görülüyor.
2025 YKS başvuru tarihi ve sınavı ne zaman?
2025 YKS başvurusunun Şubat 2025'te başlaması ve sınavın Haziran ortasında yapılması bekleniyor. Başvuru ve sınav tarihleri 2 ay içinde açıklanacak. Haberdar olmak için memur365'i takipte kalın.